Index Vakbarát Hírportál

Nem várt eredményről számoltak be Ausztriában

2023. június 1., csütörtök 19:00

Friss népességi adatokat publikált nemrég Ausztriában a statisztikai hivatal. Eszerint 2022-ben a 9 millió főt is meghaladta az ország lakossága.

Ausztria lakossága 9 millió fő fölé emelkedett tavaly – közölte csütörtökön az Osztrák Statisztikai Hivatal.

A tájékoztatás szerint 2022-ben csaknem 137 ezerrel emelkedett Ausztria lélekszáma, ami meghaladja a 2015-ös menekültügyi válság csúcsán mért értéket is.

A tavalyi  második világháború vége óta nem tapasztalt  1,4 százalékos népességnövekedésben a legnagyobb szerepet az Ukrajnából érkezett menekültek játszották 67 ezer fővel, a második helyen a szíriai állampolgárok voltak több mint 14 ezer fővel, míg a harmadik helyen csaknem kilencezer bevándorlóval a németek.

Az idei év elejével a hivatalos statisztika szerint Ausztriának 9,1 millió lakója volt. Bontásban a legnagyobb külföldi népességcsoportot a németek alkotják 225 ezer fővel, ami az összlakosság csaknem 2,5 százaléka.

Hivatalos adatok szerint 2023. január elsején 99 679 magyar élt Ausztriában. A bevándorlás hiányában az osztrák lakosság csökkent volna, ugyanis tavaly 10 705-tel többen haltak meg az országban, mint ahány gyermek született.

„A népesség kizárólag a nemzetközi bevándorlás hatására növekedett”  hangsúlyozta Tobias Thomas, a statisztikai hivatal főigazgatója.

Rovatok