Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Albániának minél előbb EU-taggá kell válnia

2023. június 1., csütörtök 14:56

Novák Katalin köztársasági elnök Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Tiranában. A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása Európa stabilitásának záloga, ami mellett Magyarország teljes vállszélességgel kiáll. Novák Katalin szerint ehhez elengedhetetlen Albánia csatlakozása az Európai Unióhoz. Az albán köztársasági elnök köszönetet mondott a támogatásért.

Novák Katalin szerint kiemelten fontos, hogy a nyugat-balkáni térség országai mielőbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Ebben Magyarország közvetítő, segítő szerepet nyújt – hangsúlyozta.

A köztársasági elnök hozzátette: a nyugat-balkáni térség országai számíthatnak Magyarországra az európai integrációs csatlakozás folyamatában. Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban most a stabilitás a kulcs, hiszen ez egy olyan térség, ahol könnyen eszkalálódhat a helyzet. Mint elmondta, az albán elnökkel mindketten a deeszkalációban érdekeltek, így Koszovóval kapcsolatban is.

Magyarország minden fórumon hangsúlyozza, hogy az albán integrációt is minél előbb véghez kell vinni, hogy ország az Európai Unió teljes jogú tagjává válhasson – fejtette ki Novák Katalin az MTI híradása szerint.

A gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette, hogy a magyar befektetések száma jelentősen növekszik Albániában. Míg Magyarország korábban a huszonötödik külföldi befektető volt, mára a tizedik helyre lépett elő.

Albánia elnöke hálás Magyarországnak

Bajram Begaj albán köztársasági elnök a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Albánia európai integrációját. A régiós együttműködésről szólva kifejtette, hogy értékeli Magyarország elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása felé, beleértve a katonai személyzeti hozzájárulást Koszovóban a KFOR részeként.

Novák Katalin albániai látogatásának első napján, csütörtökön Ermonela Felaj házelnök-helyettessel is találkozik, a Nemzeti Mártírok Temetőben megkoszorúzza a Mártírok sírját, majd üdvözlő beszédet mond az albán parlament plenáris ülésén.

Pénteken Erion Veliaj főpolgármestertől veheti át Tirana város kulcsát, ezután Geraldine királyné szobránál helyezi el az emlékezés virágait.

Rovatok