Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes hajóbaleset történt Olaszországban, amiben izraeli és olasz kémek haltak meg

2023. június 1., csütörtök 15:36

Baleset történt az olasz Lago Maggiore-tavon egy vihar következtében. Az elsüllyedt hajón nagyjából 22 fő utazott, akik közül többen meghaltak. Az áldozatok között olasz és izraeli kémek is voltak. Állítólag a csapat egy születésnapot ünnepelt, de mindkét kormány hallgat az ügyben.

A baleset még május 26-án, vasárnap történt, de azóta sem tudni pontosan hányan, kik, miért utaztak a hajón, valamint a halálos áldozatok számáról sincs pontos információ. A beszámolók szerint 20-22 ember tartózkodhatott a hajón. A szemtanúk szerint pedig egy hirtelen jött vihar következtében süllyedt el a hajó, nagyon gyorsan.

A hivatalos magyarázat szerint egy visszavonult Moszad-ügynök születésnapja volt, amit együtt ünnepelt olasz kollégáival. Emiatt küldött is Milánóba egy külön gépet az izraeli kormány a visszavonult titkos ügynök holttestéért. Az egyetlen biztos áldozat az Erez Shimoni nevű volt Moszad munkatárs, akit május utolsó napján már el is temettek.

Az olasz hatóságok elismerték, hogy két korábbi, egy 53 és egy 62 éves titkosszolga van az áldozatok között, de Izrael csak jóval később volt hajlandó elismerni a történeteket. Az áldozatok között lehet egy orosz nő is, aki a hajó tulajdonosának és kapitányának felesége lehetett – közölte az Euronews.

A Moszad elveszített egy kedves barátot, egy odaadó és hivatásos tagot, aki évtizedeken át életét Izrael Állam biztonságának szentelte. Tekintettel az ügynökségnél végzett szolgálatára, személyazonosságát nem lehet részletezni

– olvasható az izraeli kormány közleményében. 

Beindultak az agytekervények

Már meg is jelentek az első összeesküvés-elméletek. Többek szerint elképzelhetetlen, hogy a 10 kilométer széles, hosszúkás olasz tavon akkora vihar tomboljon, ami elsüllyeszt egy jachtot és halálos áldozatokat szed. 

Mások szerint az Iráni Forradalmi Gárda bosszúakciója zajlott a helyszínen. Viszont a szemtanúk nem említettek robbanást vagy lőfegyverek zaját az eset időpontjában.

Erez Shimoni hírszerzői tevékenységéről hiteles adat nem áll rendelkezésre. Az izraeli kormány óvatossága is arra enged következtetni, hogy fontos műveleteket végezhetett aktív korszakában, amit a Moszadtól való hivatalos távozása után is folytathatott, vagy súlyos államtitkok birtokában lehetett.

A két ország titkosszolgálatai közötti partnerség nem új dolog, mert Olaszország aktív szerepet játszott az Afganisztán és Irak elleni nyugati szövetségekben, sőt az Iszlám Állam elleni küzdelemben is. 

Rovatok