Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkijjel és Vucsiccsal is összefutott Orbán Viktor Moldovában

2023. június 1., csütörtök 21:05

Orbán Viktor is részt vett az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozóján, ahol a magyar miniszterelnök 46 másik ország vezetőjével egyebek között az orosz–ukrán háború fejleményeit vitatta meg.

Az Európai Politikai Közösség, az EPC az Ukrajna ellen indított háború után jött létre azzal a szándékkal, hogy a kontinens szolidaritását fejezze ki az agresszorral szemben. A moldovai csúcsértekezleten az Európai Unió 27 tagországa mellett más nemzetek is képviseltetik magukat, összesen több mint negyvenen.

„Magyarország kitart békepárti álláspontja mellett! Ezt képviseltem az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján, Moldovában” – írta csütörtök este Orbán Viktor a közösségi oldalán. A bejegyzés mellé számos fotót is csatolt a kormányfő, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és régi szövetségesével, Alekszandar Vucsiccsal is találkozott.

Az ukrán államfő korábban meghívta Kijevbe Orbán Viktort. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a látogatás technikai részleteit még tisztázni kell, de már zajlanak az előkészületek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta:

A MINISZTERELNÖK ADDIG NEM UTAZIK KIJEVBE, AMÍG A KÁRPÁTALJAI MAGYAROKAT NEGATÍVAN ÉRINTŐ UKRÁN NYELVTÖRVÉNYT NEM MÓDOSÍTJÁK.

Vucsics az elmúlt napokban a Koszovóban kialakult helyzettel volt a leginkább elfoglalva. A szerb elnök hétfőn úgy fogalmazott: Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek egyetlen célja, hogy konfliktusokat okozzon Koszovóban és Metohija régióban, valamint a szerbek és a NATO között.

A szerb elnök szerint egyedül Kurti okolható mindazért, ami jelenleg Koszovóban történik.

Az elmúlt három napban még egy politikai analfabéta ember is megértette, hogy Kurti szervezetének szándéka konfliktust okozni a szerbek és a NATO között. Ő, aki mindenért felelős, Pilátusként mossa kezeit

– mondta Alekszandar Vucsics.

Rovatok