Index Vakbarát Hírportál

Életbiztosítással és a „hatékony csapattal” toboroz embereket a Wagner-csoport

2023. június 1., csütörtök 09:40

A Logically londoni székhelyű dezinformációs kutatócsoport által közzétett kutatás szerint a Wagner 16 nyelven, köztük vietnámi és lengyel nyelven tette közzé a toborzási információkat.

Az orosz zsoldos Wagner-csoport állítólag a közösségi médiaplatformokat használja arra, hogy új tagokat toborozzon a világ minden tájáról. A Logically tanulmányában 50 példát talált arra, hogy a csoport 16 különböző nyelven toborzott a Twitteren, a Facebookon és más közösségi médiaplatformokon – vette észre az Euronews.

Az egyik Twitteren angolul írt bejegyzésben a felhasználó azzal büszkélkedik, hogy a harcosok akár havi 240 000 rubelt (1 027 553 forintot) is kereshetnek – ez egy gyakori propagandatechnika, amelyet új tagok toborzására használnak. 

Ez még a sikerek elérésekor megszerezhető bónuszok nélkül jár

– áll a Twitter-bejegyzésben. 

A zsoldoscsoport a jelek szerint számos pozícióra keres az informatikától az orvosi feladatokig, valamint a tényleges gyalogos katonákat is. Egy másik, spanyol nyelvű Twitter-bejegyzés szintén ugyanezt a nyelvezetet használja, hogy meggyőzze az embereket a csatlakozásról.

Nagyon jó a csapat, és még életbiztosítás is jár 

Ebben a posztban a hangsúlyt az életbiztosításra és a „hatékonyságra és győzelemre összpontosító csapatban” való munkavégzésre helyezik. A tanulmányban továbbá francia, vietnámi és indonéz nyelven is említenek hasonló bejegyzéseket.

A tanulmány szerint ezek az álláshirdetések az elmúlt hónapokban közel 120 000 megtekintést értek el a Twitteren és a Facebookon. Kyle Walter, a Logically kutatási vezetője szerint az online toborzási kampánynak vannak más megdöbbentő elemei is, többek között az ezekre a posztokra adott reakciók.

Sok ilyen posztot olyan nyelveken osztottak meg, amelyekre nem feltétlenül számítanánk, például vietnámi nyelven, sőt néhányat lengyelül is. Az ezekre a posztokra adott reakciók többnyire pozitívak voltak. Sokan kérdeztek arról, hogyan tudnak tovább csatlakozni a Wagner-csoporthoz, vagy azt mondták, hogy általánosságban támogatják a csoportot

– mondta Walter az Euronewsnak. 

Bár a kutatók nem tudták ezeket az üzeneteket közvetlenül a Wagnerhez kötni, a stílus és a bemutatott érvek nagyon hasonlítanak a csoport oroszországi toborzási folyamatához. A Wagner-csoportot széles körű emberi jogi visszaélésekkel és egyéb atrocitásokkal vádolják, különösen Ukrajnában, az afrikai kontinens más helyei mellett.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről folyamatosan beszámolunk a percről percre tudósításunkban, amelyet ezen a linken olvashat.

 (Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánzsoldoscsoport alapítója Wagner-harcosok mellett áll Bahmutban a 2023. május 20-án közzétett videóról készült képen. Fotó:  Press Service Of Concord / Reuters)

Rovatok