Index Vakbarát Hírportál

Vera Jourová: Az Európai Bizottság tudatában van a választási csalások veszélyeivel

2023. június 1., csütörtök 20:10

Az uniós biztos szerint a bizottság tisztában van a választások tisztaságára leselkedő veszélyekkel.

Az uniós biztos a demokratikus folyamatokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos vitában elmondta, hogy a testület politikai hirdetések átláthatóságáról és célzott reklámozásáról szóló, 2021 végén bemutatott javaslata magas szintű követelményeket fog bevezetni valamennyi médium számára, továbbá korlátozni fogja a személyes adatok felhasználását a politikai hirdetések terén.

Jourová arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság a demokrácia védelmét célzó csomagon dolgozik, különös tekintettel az érdekképviseleti szolgálatokon keresztül történő külföldi beavatkozás lefedésére.

A csomag irányelvet fogalmaz meg az érdekképviseletek átláthatóságáról, ajánlást az uniós választási folyamatokkal kapcsolatban, valamint a polgárok és civil szervezetek közpolitikai döntéshozatalba történő bevonásával kapcsolatban.

Az elképzelés az, hogy az EU az átláthatósági eszközök új generációjával rendelkezzen, hogy fényt derítsen a külföldi befolyásra, miközben elkötelezett marad a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadsága mellett

– hangsúlyozta.

Mint mondta, az irányelv segíteni fog abban, hogy átláthatóbbá váljanak az egyes országokból az EU-ba irányuló destabilizáló pénzügyi áramlások, és segíti az állampolgárokat, hogy megértsék, kik állnak a háttérben a politikai döntéshozatalok mögött. Jourová szerint a javaslat nem tiltana be vagy büntetné az ilyen tevékenységeket, és teljesen más jellegű, mint a más országokban javasolt ügynöktörvények.

A jövő évi uniós parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta: az EU szorosan együtt fog működni az uniós tagállamokkal annak érdekében, hogy az állampolgárok megalapozott döntéseket hozhassanak, és részt vehessenek az európai demokratikus vitában.

Mint mondta, a bizottság a tagállamokkal együtt közös mechanizmus kialakításán dolgozik, amelynek célja, hogy megerősítse a dezinformáció elleni küzdelmet és a kiberbiztonságot.

Rovatok