Index Vakbarát Hírportál

Ivan Korcok: Nem értek egyet Magyarországgal, hogy ez a háború őket nem érinti

2023. június 2., péntek 16:12

Ivan Korcok, Szlovákia korábbi külügyminisztere egy interjút adott, amiben szóba került Magyarország, valamint a magyar kormány is. A korábbi külügyminiszter szerint Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontjai alapvetően eltérnek elsősorban az Európai Unió és a NATO államainak álláspontjaitól. Emellett arról is beszélt, hogy a határon túliak segítése bár fontos Magyarországnak, de másként kellene csinálnia, hogy a konfliktusokat megelőzhesse.

Ivan Korcok az Új Szó nevű portálnak adott egy interjút, amiben megkérdezték utódja, Rastislav Kacer mondatairól is, amelyekkel arra utalt, Magyarországnak területi követelései vannak Szlovákiával szemben. Korcok mindezt nem szerette volna kommentálni.

Azt viszont elmondta: szerinte a jelenlegi problémákat a két ország között csak úgy lehet orvosolni, ha mindkét fél egyenesen elmondja, milyen problémái vannak a másik féllel.

Ezen belül nem azt mondom, hogy Magyarországnak is úgy kell néznie egyik vagy másik problémát, mint nekünk, hiszen szabad és demokratikus országok vagyunk, mindenkinek joga van saját perspektívából látni a dolgokat. A szlovákok és a magyarok szomszédok, közös történelmük és jelenünk van, de ha problémánk akad, akkor beszéljünk róla. Körülöttem akkor alakult ki nagyobb felhajtás, amikor az általunk hosszú ideje problémaként értelmezett dolgokat kulturált és diplomatikus módon kimondtam. Számomra ez tűnik a becsületes eljárásnak

– mondta a korábbi külügyminiszter  a  lapnak

Ezt követően elmondta, hogy ő régóta ismeri Szlovákia jelenlegi külügyminiszterét, a Rastislav Kacert váltó Miroslav Wlachovskytaki szerinte „egy normális, pragmatikus, kollegiális viszonyra fog törekedni Szijjártó Péterrel, a magyar külügyi tárca vezetőjével”.

Külön utas kommunikáció a háborúban

Ezt követően Magyarország, az ukrajnai háborúról alkotott álláspontja is szóba került. Korcok szerint az tény, hogy Magyarország kilóg a többi ország sorából. 

Nem is egy kritikaként akarom megfogalmazni, hanem egyszerűen leszögezhető tény az, hogy Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontjai alapvetően eltérnek elsősorban az Európai Unió és a NATO államainak álláspontjaitól

– fogalmazott. Majd kiemelte azt is, hogy elfogadja az álláspontot, de nem érzi magáénak.

„Az ő álláspontjukat én tudomásul veszem, de nem értek egyet azzal a Magyarország által is osztott értelmezéssel, hogy ez egy olyan háború, amely őket nem érinti, illetve, hogy ez mások konfliktusa. Ugyanis én azt gondolom, közvetlenül ugyan nem állunk háborúban, de a konfliktus alapvetően érint minket. Az Orosz Föderáció ugyanis lábbal tipor olyan elveket, amelyek számunkra, és állítom, hogy Magyarország számára is fontosak. Nem állhatunk félre azzal, hogy azt mondjuk, ez a háború nem érint minket” – árulta el.

Azt azonban nem tudja megmondani, hogy miért képvisel Magyarország egy más álláspontot, szerinte ennek inkább belpolitikai okai vannak.

Én úgy értelmezem, a magyarországi oldalon ezért lennie kell valamilyen oknak, hogy így kommunikálnak. Megismétlem, ezekkel a kijelentésekkel én nem értek egyet, de ezzel a magyarországi polgároknak kell foglalkoznia

– árulta el.

Magyarország csinálhatná kevesebb konfliktussal is

Elárulta, Magyarország kommunikációja már a háború kitörése előtt is jelentősen eltért a többi országétól. Szerinte a kommunikáció hatékonyságát majd a választópolgárok értékelik, de azt tudja, hogy nagyon kritikusan látják Ukrajnának az ottani magyar kisebbséggel kapcsolatos politikáját.

Azzal is tisztában van, hogy Magyarország számára nagyon fontos a határon túli magyarság támogatása mind Szlovákiában, mind Ukrajnában, de úgy véli, Magyarország nem a helyes módon csinálja ezt.

Én értem, hogy Magyarország számára fontos téma, hogy a környező országokban gondoskodjon a határon túli magyarokról, így van ez Szlovákiával kapcsolatban is. De hozzáteszem, ezt a két félnek együttműködve kell tennie. Nem lehet ezt a határ felett átnyúlva csinálni, illetve az ilyesmire vannak nemzetközi és európai normák. Ezen keretek között kell mozogni, és akkor ez a dolog nem terhelné a kétoldalú kapcsolatokat. Magyarország tehát a kisebbségi téma miatt már a háborút megelőzően is kritikus volt Ukrajnával szemben, és az a mai napig. Mi Szlovákiában pedig úgy véljük, Ukrajnát nemcsak szóban, hanem gyakorlati szinten is támogatni kell. Magyarország ezt máshogy látja

– jelentette ki a volt külügyminiszter.

(Borítókép: Ivan Korcok. Fotó: Tomas Tkacik / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok