Index Vakbarát Hírportál

Ismét akcióban a Putyin-ellenes partizánok

2023. június 2., péntek 09:44

Putyin-ellenes partizánok ismét orosz területeket támadtak az ukrán határ közelében fekvő Belgorod régióban. A támadás miatt 12 ember sérült meg. Az orosz álláspont szerint Ukrajna terroristákat vet be, miközben elemzők szerint pár héten belül indul a sokat emlegetett nagy ukrán ellentámadás.

Putyin-ellenes partizánok rajtaütöttek Sebekino városán, amely hat kilométerre található az ukrán határtól. Belgorod régió kormányzója elmondta, hogy a támadásban 12 ember sérült meg, és ez már a második partizánakció Oroszország területén.

Az Ukrajnában állomásozó orosz önkéntes alakulat azt mondta, hogy támadták a helyi orosz közigazgatási épületet, a támadás miatt egy épület kigyulladt. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója elmondta, hogy 29 épület, köztük egy óvoda is megrongálódott a szerda óta tartó tüzérségi támadásban – írja a The Guardian.

Az orosz partizánok vezetője szerint megengedték az orosz erőknek, hogy visszavonuljanak egy közigazgatási épülethez, mielőtt Grad rakétákkal célba vették volna.

Hamarosan Sebenkino külvárosában leszünk

– tette hozzá a csoport szóvivője. 

Oroszország csapást mért Kijevre

Csütörtök reggel Oroszország nagy sebességű rakétával mért csapást Kijevre. Az ukrán hatóságok szerint a támadásban hárman meghaltak, köztük egy kilencéves kislány, tizenegyen pedig megsebesültek. Egyes információk szerint az egyik óvóhelyet késve nyitották meg az ukrán fővárosban. 

Az ukrán hatóságok szerint Oroszország Iszkander típusú ballisztikus és cirkálórakétákat lőtt ki, ami azt jelenti, hogy mindössze öt percük volt a riasztásra a becsapódás előtt.

A károkat nagyrészt törmelékek okozták, mert a kijevi légvédelemnek sikerült a rakétákat elfognia. 

A legsúlyosabban érintett terület Kijev keleti, Desznyanszkij kerülete volt, ahol a törmelékek egy gyermekkórházra és egy lakóházra zuhantak, továbbá két iskolát és egy rendőrőrsöt is megrongáltak.

Egyre több a partizánakció 

Már május vége óta fokozódtak az orosz partizántámadások, beleértve egy Moszkva elleni dróntámadást is. Ukrajna általában tagadja a közreműködést, bár a csoportok az országban állomásoznak. A partizánakciók lényege, hogy lekössék az orosz csapatok figyelmét. 

Elemzők szerint Ukrajna pár héten belül megindíthatja ellentámadását, miközben Oroszország az ezer kilométeres fronton keresztül erős védelmi állásokkal készül erre, de a hadseregének nincs elegendő tartaléka arra, ha az ukrán csapatok áttörnének az arcvonalon.

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, a védelmi minisztérium pedig hozzátette, hogy három határon átnyúló támadást vertek vissza az ukrán határ közelében, és azzal vádolták Ukrajnát, hogy terrorista alakulatokat vet be orosz területek ellen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok