Index Vakbarát Hírportál

Újabb háború kirobbanása miatt aggódnak az amerikaiak

2023. június 2., péntek 16:49

Egy stratégiai vezető arról nyilatkozott, nincs bizonyíték arra, hogy az ukrajnai háború megváltoztatta volna Peking gondolkodását egy lehetséges Tajvan elleni támadásról.

A londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) is részt vesz a hétvégén a szingapúri IISS Shangri-La Dialogue elnevezésű ázsiai védelmi konferencián – közöle a CNN.

Mint írták, az intézet pénteken tett közzé egy jelentést, amely szerint az Európában dúló konfliktus felgyorsíthatja az ázsiai-csendes-óceáni térségben a katonai kiadások növelésére irányuló erőfeszítéseket. A CNN úgy tudja, hogy

a biztonsági csúcstalálkozó kiemelt témája az ukrajnai háború, az ázsiai-csendes-óceáni térség, és az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő verseny lesz.

A résztvevők között várhatóan ott lesz Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is.

Kiemelt figyelmet kap a tajvani konfliktus

Az Egyesült Államoknak fokozódott az aggodalma azzal kapcsolatban, hogy Peking megkísérelheti erőszakkal elfoglalni Tajvant. Kína saját területeként tekint a szigetre annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta Tajvannak önálló kormánya van. Emellett Peking az utóbbi időben gyorsuló ütemben bővítette haditengerészetét is.

Ezek az aggodalmak az elmúlt évben még inkább kiéleződtek, amikor Peking kétszer is hadgyakorlatot rendezett Tajvan szigete körül, és nem volt hajlandó egyértelműen elítélni Moszkva ukrajnai invázióját sem.

Az IISS pénteken közzétett jelentésében egy szakértő úgy fogalmazott az ázsiai-csendes-óceáni térség biztonságáról, hogy „nincs bizonyíték arra, hogy az ukrajnai háború megváltoztatta volna Peking gondolkodását egy lehetséges Tajvan elleni támadásról.″

Hozzátették, „lehetetlen meghatározni, hogy Kína a jövőben erőszakot fog-e alkalmazni Tajvan elfoglalására″. Úgy vélik, hogy Peking döntését a lehetséges gazdasági hatások is befolyásolni fogják.

Az orosz-ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük.

Rovatok