Index Vakbarát Hírportál

Óriási pert akasztanak az amerikai Aldi nyakába, mert átverhették a vásárlókat

2023. június 3., szombat 07:26

Az Aldi szupermarketláncot egy csoportos perben vádolták meg Kaliforniában, mert az üzletlánc állítólag félrevezette a fogyasztókat a gyümölcs- és gabonaszeleteivel, amikor azt állította: azok csak természetes összetevőket tartalmaznak.

Az Egyesült Államok közép-kaliforniai kerületi bíróságához május 30-án benyújtott beadványában a felperes, Deana Lozano ügyvédje azzal érvelt, hogy a termék csomagolásán szereplő állítások ellenére, miszerint a szeletek „nem tartalmaznak mesterséges aromákat”, és „természetes ízesítésűek”, a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy DL-almasavat, egy szintetikus aromát tartalmaznak – közölte a Newsweek.

A perben 9 999 000 dollár kártérítést követelnek azoknak a vásárlóknak, akik az elmúlt négy évben vásárolták a terméket, és azt állítják, hogy az Aldi csomagolása több kaliforniai törvényt is sért, továbbá a vállalat „jogalap nélküli gazdagodását” idézte elő.

A per a kedvező árú Millville Fruit & Grain gabonapelyhekről szól, amelyek számos ízben kaphatók, többek között almás, epres és áfonyás változatban. A perben azt állítják, hogy az Aldi a termékek marketingje és címkézése révén félrevezette, megtévesztette a fogyasztókat a további profit elérése érdekében.

Egy független, harmadik fél által végzett vizsgálat megerősítette, hogy az almasav, amelyet az alperes ezekben a termékekben használ – vagyis a DL-almasav – mesterséges módon készül. A jogi eljárást „minden olyan kaliforniai fogyasztó nevében indították, aki 2019. május 30. óta vásárolta a termékeket”, és a kereset esküdtszéki tárgyalást követel a felperesek szerint.

A kereset hét vádpontot tartalmaz az Aldi U.S. ellen, köztük a kaliforniai üzleti és foglalkozási törvény négy állítólagos megsértését, a kaliforniai fogyasztói jogorvoslati törvény egy megsértését, valamint a kifejezett szavatosság megszegését, amelyet az eladó tett a vevőnek egy termékkel kapcsolatban.

(Borítókép: Michael Nagle / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok