Index Vakbarát Hírportál

Óriási erőtér alakulhat a Perzsa-öböl környékén, ami fájhat az Egyesült Államoknak

2023. június 3., szombat 15:51

Irán több, Perzsa- (Arab-) -öböl menti és távolabbi országgal haditengerészeti szövetség létrehozását tervezi – közölte az iráni haditengerészet parancsnoka szombaton helyi médiajelentések szerint.

A teheráni bejelentés szerint Irán mellett Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán, Irak és India alkotnák a tervezett szövetséget. „A régió országai tudatosították, hogy csak az együttműködés útján teremthető meg a biztonság a térségben” – jelentette ki Sahram Iráni. A nevezett országok azonban még nem erősítették meg részvételüket.

Hamarosan tanúi lehetünk, hogy térségünk megszabadul az ott jogosulatlanul jelen levő erőktől

– mondta Sahram Iráni, hozzátéve: a térség népeinek kulcsszerepük lesz biztonságuk megvédésében saját erőik révén. A tervezett szövetség formájáról sem közöltek egyelőre információkat.

Az Egyesült Államoknak – amely Irán egyik legfőbb ellensége – jelentős a haditengerészeti jelenléte a Perzsa-öbölben. Az amerikai 5. flotta hajói bahreini bázisukról rendszeresen járőröznek az öböl vizein, fegyverszállítások után kutatva ellenőrzik a nemzetközi vizeken közlekedő hajókat.

Irán kínai közvetítéssel márciusban rendezte hét éve húzódó konfliktusát az öböl túlpartján fekvő Szaúd-Arábiával, mely a régió stabilitása és a gazdasági kooperáció érdekében egyezett meg addigi térségbeli fő ellenlábasával.

Teherán és Rijád közeledése megnehezítette az Irán diplomáciai elszigetelésére irányuló izraeli törekvéseket.

Rovatok