Index Vakbarát Hírportál

Letette hivatali esküjét Recep Tayyip Erdogan

2023. június 3., szombat 15:11

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök szombaton letette hivatali esküjét a török parlamentben. A 2014 óta hivatalban lévő Erdogan ezzel harmadik ötéves ciklusát kezdi meg a Török Köztársaság államfőjeként.

A parlament megbízott elnöke, Devlet Bahceli, a Nacionalista Mozgalom Párt vezetője átadta Erdogannak az elnöki oklevelet is. Ezt a török himnusz eléneklése követte.

Erdogan hamarosan Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítójának és első elnökének mauzóleumába utazik, hogy a hagyománynak megfelelően bejegyzést hagyjon az emlékkönyvében. Ezután az elnöki komplexumba megy a beiktatási ünnepségre, melyen többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz. A magyar kormányfő a közösségi oldalán tájékoztatott, hogy viharos repülés után érkezett meg Ankarába.

A beiktatást ünnepi vacsora követi. Ezen a helyi sajtó szerint 78 ország méltóságai vesznek részt. Este az elnök Ankarában jelenti be az új kabinetet.

A török elnökválasztás második fordulóját május 28-án tartották, a végleges eredményeket pedig június 1-jén hirdették ki. Erdogan 27 834 589 szavazattal a voksok 52,18 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki jelöltet, Kemal Kilicdaroglut 25 504 724-en választották, 47,82 százalékot biztosítva számára.

Rovatok