Index Vakbarát Hírportál

A szerb kormányfő kész lemondani

2023. június 4., vasárnap 21:31

A szerb kormányfő a közösségi oldalán jelentette be, hogy bármelyik pillanatban kész lemondani a tisztségéről.

Ana Brnabics a Twitter-oldalán azt írta, szeretné, ha mindenkinek világos lenne, hogy bármelyik pillanatban készen áll lemondani miniszterelnöki tisztségéről. Bejegyzése szerint erről Alekszandar Vucsics szerb elnök is tud, de egyelőre elutasítja ennek a lehetőségét.

Talán meggondolja magát. Ön választásokat akar – semmi gond, mi mindig a választások mellett vagyunk. Minden bizonnyal kijelenthetem, hogy elkötelezett maradok Szerbiához és Alekszandar Vucsicshoz

– fogalmazott a szerb kormányfő.

Mint megírtuk, a szerb elnök, Alekszandar Vucsics szerint az új választások a minimum, és azok „csak egy picit” deeszkalálnák a helyzetet. A szerb elnök szerint a kérdésben nemcsak azt kell megvizsgálni, hogy a koszovói szerbek mit tudnak nyújtani a nyugalom és a béke érdekében, hanem azt is, milyen garanciákat kapnak azért cserébe, ha részt vesznek a választáson, Vucsicsék pedig visszaülnek az EU által szervezett tárgyalásokra. A június 2-án késő este tartott televíziós interjújában egy konkrét ilyen elvárást fogalmazott meg: a koszovói különleges erők hagyják el a szerbek lakta koszovói területeket.

Mint azt az Indexen részletesen bemutattuk, május 26-a óta a koszovói szerbek több ízben is összecsaptak a koszovói rendőrökkel vagy a KFOR tagjaival, amiért május 26-án a szinte kizárólag szerbek lakta településeken a szerbek által egy hónapja bojkottált választáson mandátumot szerző albán polgármesterek szerették volna felvenni a munkájukat.

Mivel a választáson a koszovói szerb párt, a Szerb Lista nem vett részt, így a szerbek nem nagyon mentek el szavazni: mindössze 3,6 százalékos részvétel mellett választották meg az albán politikusokat, akiknek első munkanapján szerb tüntetők állták el az útjukat – mindössze a koszovói rendőrség segítségével juthattak be az épületekbe, viszont a rendőrség bevetése miatt több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió több tagállama is  elítélte Koszovóta NATO-katonákat – köztük 19 magyart – megsebesítő tüntetőket pedig nyugalomra intették.

Rovatok