Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán egyik legerősebb politikusa azzal vádolja a hadsereget, hogy az meg akarja buktatni

2023. június 4., vasárnap 15:07

Imran Khan azzal vádolja a pakisztáni hadsereget, hogy tönkre akarják tenni a pártját.

Imran Khan, Pakisztán volt miniszterelnöke azzal vádolja az ország hadseregét és annak hírszerzését, hogy nyíltan próbálják megsemmisíteni politikai pártját, és kijelentette:

nincs kétsége afelől, hogy katonai bíróság elé állítják, és börtönbe vetik.

Khan már korábban is utalt arra, hogy a hadsereg keze van a Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pártja elleni fellépésben, de a szombat este lahori otthonában adott interjúban tett kijelentései tovább súlyosbították a helyzetet.

„Teljesen a hatalom az oka” – mondta az egykori kriketthős a Reutersnek, amikor arról kérdezték, hogy mi állhat a szervezkedés mögött.

„Az establishment országunkban nyilvánvalóan a katonai establishmentet jelenti, mert most már tényleg nyíltan támadják politikai pártunkat.”

A hadsereg szóvivője, amely annak 75 éves történelme során közvetlenül vagy közvetve többször is irányította az országot, ritkán szembesült olyan nyilvános kihívással a hatalmát illetően, mint amilyet Khan részéről tapasztalt. Az ügyet azonban az újságírók megkeresése ellenére sem kommentálta.

A közvélemény-kutatások szerint Pakisztán legnépszerűbb vezetője, Khan és a hadsereg közötti, egy éve tartó heves ellentét akkor csúcsosodott ki, amikor a múlt hónapban katonai épületeket és ingatlanokat fosztottak ki a politikus állítólagos támogatói.

A politikai zavargások fokozták a bizonytalanságot a 220 milliós, atomfegyverekkel rendelkező országban, amelyet pénzügyi gondok is sújtanak. A 350 milliárd dollár értékű gazdaság küzd a fizetésképtelenség elkerülése ellen, a rekordinfláció megfékezéséért és a zuhanó értékű valuta kezeléséért.

Rovatok