Index Vakbarát Hírportál

Durva rendőrségi akció zajlott Lipcsében, petárdákkal támadtak az antifák

2023. június 4., vasárnap 07:27

Nagyszabású demonstráció zajlott szombaton a németországi Lipcsében, az „X. nap″ nevű megmozdulással „az antifasizmus kriminalizációja” ellen tiltakoztak. A tüntetők petárdákat is bevetettek a rendőrök ellen, az esetről felvétel is készült.

Szombaton ismét tüntetés zajlott Lipcsében Lina E.  szélsőbaloldali aktivista és három vádlott-társa elítélése miatt. A demonstráció zavargásokba, dulakodásba torkollott, késő délután a résztvevők macskakövekkel, és

petárdákkal támadtak a rendőrökre, akik közül többen is megsérültek.

A német lapok beszámolói szerint több jármű és szemetes is lángba borult. A hatóság nagy erőkkel vonult ki, több száz rohamrendőrt, három helikoptert és legalább nyolc vízágyút vetettek be. A Bild azt írja, hogy ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb rendőrségi akciója.

A tüntetésnek körülbelül 1500 résztvevője volt, akik közül 400-at a rendőrök bekerítettek, és éjszaka megkezdték a személyes adataik rögzítését. A rendőrségi akció hosszú órákig tartott, vasárnap hajnalban ért véget.

Ezt lehet tudni Lina E.-ről

Lina E.-t a szászországi tartományi felsőbíróság öt év három hónap szabadságvesztésre ítélte a 2018–2020-as időszakban az általa és három vádlott-társa által neonácinak tekintett emberek ellen egyebek között paprikaspray és botok használatával végrehajtott támadások miatt.

A Szászországban és a szomszédos Türingia tartományban elkövetett bűncselekményekben 13 ember sebesült meg. A drezdai bíróság ítélete nem jogerős.

LINA E. 2020 ÓTA ELŐZETES LETARTÓZTATÁSBAN VOLT, BÜNTETÉSE NAGY RÉSZÉT ÍGY MÁR LETÖLTÖTTE.

A hátralévő időszak letöltését jogerős ítélet kihirdetéséig felfüggesztették, és a 28 éves nőt egy sor korlátozó szabály mellett szabadlábra helyezték.

Így például hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, csak hatósági engedéllyel változtathat lakóhelyet, útlevelét és személyi igazolványát pedig letétbe kell helyeznie a rendőrségénél. Társait két év öt hónap és három év három hónap közötti szabadságvesztésre ítélték.

Rovatok