Index Vakbarát Hírportál

Egyre komolyabbá válnak a belharcok az oroszok segítői között

2023. június 4., vasárnap 09:33

A Kreml frakciói „tönkreteszik az orosz államot” azzal, hogy megpróbálnak viszályt szítani a csecsen harcosok és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője között – mondta.

A vita – amelyben csecsen politikusok bírálták Prigozsin katonai képességeit – megoldódott, de „Pandora szelencéje már nyitva van” – mondta a Wagner-vezér. Anélkül, hogy személyeket nevesített volna bárkit is, azt mondta, ha folytatják a megosztó taktikát, akkor a pokolra fognak jutni szerinte – a Sky News információi szerint.

A veszélyes játszmák mindennapossá váltak a Kreml tornyaiban... Egyszerűen tönkreteszik az orosz államot

– mondta.

Ahogy a Wagner-erők felszabadultak Bahmutból, miután elfoglalták a város nagy részét, Prigozsin politikai befolyása sebezhetőbbé vált – közölte korábban a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW). Sőt, azt is állította Prigozsin, hogy a Moszkva-barát erők megpróbálták felrobbantani az embereit.

A Wagner-zsoldoscsoport alapítója arra figyelmeztetett, hogy az orosz elitnek komolyan kell vennie az ukrajnai háborút, különben veszíthet, és forradalommal nézhet szembe.

A legvalószínűbb, hogy ez a forgatókönyv nem lesz jó Oroszország számára, ezért kemény háborúra kell felkészülnünk. Olyan állapotban vagyunk, hogy kur***a elveszíthetjük Oroszországot – ez a fő probléma. Ki kell vezetnünk a hadiállapotot

– mondta nemrég.

Fontos feladatot kapott Kadirov

Prigozsin sebezhetőbbé válásával pedig a csecsen különleges erők egy offenzívát kaptak feladatul Marinkában, amelyet Ramzan Kadirov vezető arra próbálhat majd felhasználni, hogy a Wagner-főnökhöz hasonlóan növelje a tekintélyét.

Prigozsin legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a Wagner-csoport megnyerné a közvetlen csatát „ezekkel az Akhmat néven ismert” csecsen erőkkel, de komoly vérontás lenne.

És a már megszokott módon ismét megemlítette Szergej Sojgu védelmi minisztert és a hagyományos hadsereget, káosznak bélyegezve a minisztériumot, és azt állítva, hogy az „de facto nem is létezik”.

Nyilvánosan egyelőre még egyik fél sem reagált a kijelentésekre.

A hét elején, amikor kivonultak a városból, hogy helyükre Kadirov erői lépjenek, Prigozsin azt mondta, hogy a csecsen erők nem lennének képesek elfoglalni az egész donyecki régiót. Oroszország a Donyecki Népköztársaságként (DNR) emlegetett terület egészét magáénak vallja, de még mindig nem gyakorol teljes ellenőrzést a terület felett.

Rovatok