Index Vakbarát Hírportál

Több tízezer ember tüntetett a kormány ellen Varsóban

2023. június 4., vasárnap 17:02

Tízezrek tüntettek vasárnap Varsó belvárosában a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt ellen. A tüntetés Donald Tusk, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének felhívására történt.

Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője is részt vett a tüntetésen.

Donald Tusk „magas árak, lopások és hazugságok, valamint szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért” jelszavakkal meghirdetett felhívását több ellenzéki párt is követte a kommunista uralom feletti győzelmet szimbolizáló, 1989. június 4-i, első – részben – szabad választások évfordulóján.

Azért vagyunk itt ma, hogy Lengyelország és Európa egésze lássa erőnket, hogy mennyien vagyunk hajlandók a szabadságért, demokráciáért harcolni, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt

– hangoztatta Tusk a tömegnek mondott beszédében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy nem spontán civil tüntetésről van szó, hanem politikusok által szervezett megmozdulásról. A közösségi médiában közzétett beszédében kiemelte, hogy ettől függetlenül nincs ellenére a szabad véleménynyilvánítás.

Egy kissé kacagásra késztet, amikor a sok-sok év politikai tapasztalattal rendelkező öreg rókák kormányellenes felvonulást szerveznek, és spontán civil tüntetésként próbálják beállítani

– jelentette ki Morawiecki.

Rovatok