Index Vakbarát Hírportál

Durvát bakiztak egy osztrák párt elnökválasztásán

2023. június 5., hétfő 21:57

Hétfőn elnökválasztást tartott Ausztria Szociáldemokrata Pártja, amit Hans Peter Doskozil nyert meg. Később azonban kiderült, hogy mégsem őt, hanem Andreas Bablert választották a párt új vezetőjének.

Június 5-én Hans Peter Doskozilt választották elnöknek az osztrák SPÖ (Ausztria Szociáldemokrata Pártja) kongresszusán, ám kiderült, hogy számláláskor összekeverték a szavazatokat, így végül Andreas Babler lett a párt új vezetője.

A Mandiner beszámolója szerint a történteket Michaela Grubesa, a választási bizottság vezetője jelentette be hétfő délután egy sietve összehívott sajtótájékoztatón, ahol elmondta, hogy a hiba egy Excel-táblázatba történő adatátvitel alatt keletkezett.

Mivel egy szavazat hiányzott a hivatalosan kihirdetett eredményből, újraszámolták a voksokat. Ekkor derült ki, hogy a szavazatokat korábban rosszul osztották ki. Grubesa végül elnézést kért Doskoziltól. 

A végső eredmények szerint Babler nyert 317 szavazattal, Doskozilra 280-an voksoltak. Babler szerint ez a hiba az egész párt számára fájdalmas volt.

Rovatok