Index Vakbarát Hírportál

Meztelen turisták gyalázzák meg Bali szent hegyeit

2023. június 5., hétfő 14:14

Jó eséllyel kitiltják a turistákat az indonéziai Bali szigetének szent hegyeiről, miután a kormányzó és a helyiek megelégelték a turisták szentségtőrő és enyhén szólva illetlen viselkedését – ami legtöbbször meztelenkedéssel párosul.

Wayan Koster, Bali tartományi kormányzója a napokban jelentette be, hogy a szigeten található mind a 22 hegyről kitiltják a turistákat, hogy megőrizzék a hegyek szakrális jellegét. A tilalom nemcsak a külföldiekre vonatkozik, hanem a helyiekre is – utóbbiak csak speciális alkalmakkor, például vallási szertartások alkalmával mehetnek fel a hegyekre.

A turisták előtti lezárás elsősorban a legnépszerűbb hegyet, a Mount Baturt és a sziget legmagasabb hegyét, a Mount Agungot érinti. Mindkét vulkán fontos szakrális helynek számít, melyeket a helyiek szentként tisztelnek.

A kormányzó terve éles ellenállást váltott ki politikusok, aktivisták és az idegenforgalomból élők részéről, akik a turizmusból befolyó pénz miatt aggódnak. A tartományi kormány helyettes szóvivője arra kérte a kormányzót, hogy gondolja meg magát.

Meztelen emberek mindenhol

A közelmúltban több botrányos eset is történt, melyek végső soron a kormányzó szigorú lépéséhez vezettek. Az alábbi esetek mind az utóbbi két hónapban történtek.

Egy dán nő a nemi szervét mutogatta, miközben egy férfi mögött ült egy motorkerékpáron Bali Seminyak turistaközpontjában – természetesen az akciónak letartóztatás lett a vége.

Egy orosz nőt kitoloncoltak, amiért pucéran pózolt egy 700 éves szent banjanfára támaszkodva – egy fotózás kedvéért.

Egy 28 éves német turista meztelenre vetkőzött és felment a színpadra egy balinéz szakrális táncelőadás közben Ubudban, ahol mindent elkövetett, hogy magára vonja a figyelmet. A randalírozó nőt a hatóságok letartóztatták.

Kódex az útlevélben

A turisták ráncba szedése céljából a tartományi kormány kidolgozott egy magatartási kódexet, amelyet a szigetre érkező összes turistának beletesznek az útlevelébe. A kódexben előírják, hogy a látogatóknak mit kell, illetve mit nem szabad tenniük.

A lista többek között előírja, hogy a turisták

A megkövetelt magatartási formák közé tartozik a templomok, vallási szimbólumok, szokások, műkincsek szentségének tiszteletben tartása; az illő viselet a szent helyeken és turistanevezetességeknél; az udvarias viselkedés; az indonéz rúpia használata a vásárlásoknál és a közlekedési szabályok betartása.

(Borítókép: Mount Batur 1995. január 1-jén. Fotó: Wolfgang Kaehler / LightRocket / Getty Images)

Rovatok