Index Vakbarát Hírportál

Berlin közelében több száz hektáron pusztít erdőtűz

2023. június 5., hétfő 18:05

Több száz hektáron pusztít erdőtűz a németországi Brandenburg tartományban, Berlin közelében.

A fővárostól délre fekvő Jüterbognál hétfőn már ötödik napja lángolt, illetve füstölt az utóbbi hetek aszályában kiszáradt növényzet. A perzselődő felületet és a tűzfészkek által elzárt területet együttvéve 326 hektárt sújt a katasztrófa.

A lángok terjedését segíti, az oltást pedig nagyban nehezíti, hogy a terület egykor katonai gyakorlótér volt, a talaj így nagy számban rejt elhagyott lőszert, gránátokat és egyéb robbanásveszélyes tárgyakat. Vasárnap este és hétfő délelőtt több detonációt is jelentettek.

A tűzoltók megfelelő járművek híján nemigen jutnak a tűz közelébe, ezért egy védelmi sáv kialakításán dolgoznak, és drónokkal követik a helyzet alakulását. A védelmi sávot folyamatosan figyelik és nedvesen tartják, hogy a lángok ne terjedjenek lakott terület felé.

Ez helyes stratégia – véli a világ egyik legrangosabb klímaváltozás-kutató intézete, a potsdami PIK (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung) geoökológusa, Kirsten Thonicke.

„Ilyen esetekben meg kell tanulni együtt élni a tűzzel, és oltás helyett a lángok tovaterjedésének megakadályozására kell törekedni” – mondta a szakértő a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Mint mondta, a tüzet érdemes a terület természeti megújulásaként, új kezdetként felfogni, és hozzá kell szokni az erdőtűz ezen formájához.

Berlinben, a főváros körül elterülő Brandenburgban és Németország északkeleti térségének további nagy részén az utóbbi évek után az idén is súlyos aszállyal indul a nyár, a csapadék hiánya rendkívüli állapotból lassan megszokottá válik. A régióban április vége óta, bő öt hete nem volt számottevő csapadék – írja az MTI.

Jüterbog környékén a következő napokban előfordulhat szórványosan zápor, zivatar, ez azonban nem csökkenti lényegesen a tűzveszélyt

– nyilatkozott az RBB-nek Raimund Engel, a tartományi kormány erdőtűzvédelmi megbízottja.

Rovatok