Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai rakétaroncsok után kutat nagy erőkkel a dél-koreai haditengerészet

2023. június 5., hétfő 07:13

Keresőakciót indított a dél-koreai haditengerészet azután, hogy nemrég a tengerbe zuhant Észak-Korea egyik műholdja egy sikertelen kilövést követően.

Mint azt korábban megírtuk, Észak-Korea nemrég sikertelen műholdkilövést hajtott végre, melynek célja egy saját fejlesztésű kémműhold űrbe telepítése volt. 

Az MTI híradása szerint a tengerbe zuhant roncsok kiemelésére most a dél-koreai hatóságok keresőakciót indítottak. A Yonhap dél-koreai hírügynökség vasárnapi közlése szerint azonban a nap folyamán meg kellett szakítani a roncsok kiemelését a rossz időjárási körülmények miatt.

Mindazonáltal a haditengerészet azon fáradozik, hogy felhozza a felszínre a mintegy 30 méter hosszú Csollima–1 névre keresztelt hordozórakéta 15 méter hosszú darabját.

A haditengerészet szombaton a tengeri kutató-mentő egység mélytengeri búvárjait is bevetette, hogy nagy szakítószilárdságú köteleket rögzítsenek a tengerfenéken 75 méteres mélységben lévő roncshoz.

A közlés szerint a műveletet az időjárási körülményektől függően hétfőn folytatják. A hadsereg úgy véli, hogy a hordozórakéta második és harmadik fokozatát találhatták meg, bár további törmeléket egyelőre nem sikerült felkutatniuk.

Dél-Korea az Egyesült Államokkal közösen kívánja a kiemelt roncsokat megvizsgálni. Észak-Korea május 31-én tett kísérletet arra, hogy felbocsásson egy kémműholdat az űrbe, de az eszközt szállító hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant 200 kilométerre nyugatra a dél-koreai Eocsheong szigettől.

Az eset riadalmat és heves bírálatokat váltott ki Dél-Koreában és Japánban egyaránt.

(Borítókép: A Csomilla–1 hordozórakéta 2023. május 31-én. Fotó: North Korea's Korean Central News Agency / KCNA / Reuters)

Rovatok