Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a 15 éven át Moszkvának kémkedő FBI-ügynök

2023. június 5., hétfő 21:45

Meghalt a Moszkvának éveken át kémkedő Robert Hanssen, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori ügynöke.

Több éven keresztül kémkedett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori ügynöke Moszkvának. A 79 éves Robert Hanssent hétfő reggel holtan találták a Colorado államban lévő börtöncellájában – közölte a büntetés-végrehajtási intézet.

Hanssent megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült. nem sokkal később halottnak nyilvánították.

A volt FBI-ügynököt 2002-ben ítélte életfogytiglani szabadságvesztésre a büntetőtörvényszék a Virginia állambeli Alexandria városában Oroszország javára végzett kémtevékenység vádjával.

A Hanssen-ügy az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb kémbotránya volt. A férfi 25 éven át dolgozott az FBI-nak, és ez idő alatt – megszakításokkal – 15 évig kémkedett Moszkva számára.

Az akkor 57 éves Robert Hanssen leleplezése erősen megingatta az FBI tekintélyét, hiszen az ügynök 25 éven át dolgozott a nyomozó irodának, és ezt az időszakot kisebb-nagyobb időkihagyásokkal szinte végigkémkedte a Szovjetuniónak, majd Oroszországnak.

Hanssen 1979-ben kezdett hírszerző tevékenységet folytatni Moszkva javára, és állítólag értékesebbnél értékesebb dokumentumokat juttatott el az oroszoknak, amiért cserébe összesen 

1,4 millió dollárnyi honoráriumot kapott készpénzben és gyémántokban.

Olyan titkos adatokat és értesüléseket játszott át az ellenségnek, amelyek az amerikai műholdakra, korai figyelmeztető rendszerekre, nagyarányú atomtámadás kivédésére, illetve megtorlására felhasználható eszközökre, távközlési hálózatok felderítésére és általában a védelmi stratégiára vonatkoztak.

Rovatok