Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárogtak az orosz dokumentumok, nagy durranásra készül Putyin

2023. június 5., hétfő 05:54

Nem kevés baja van az orosz vezérkarnak. Leginkább a mozgósítás az, amivel meggyűlt a bajuk, hiszen csökken az oroszok harci kedve. A Kreml hatóságai azt tervezik, hogy 2023-ban razziákat hajtanak végre a sorkatonák ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig egyre inkább halogatja az általános mozgósítást.

Az orosz fegyveres erők vezérkarának egyik magas rangú tagja jelentést tett közzé, amelyben számos problémát sorol fel a mozgósítással kapcsolatban, és új hadosztályok felállítását jelentette be. A dokumentumot azonban a jelek szerint soha nem akarták a nyilvánosság elé tárni, és azonnal törölték is – írja a Bild.

A német lap szerint a The Insider című független orosz lap megszerezte az információkat, és dokumentálta, milyen problémákra panaszkodik az orosz vezérkar.

A hivatalos iratok szerint az orosz hadseregnek gondot okoz, hogy „a társadalom egy része nem hajlandó teljesíteni a katonai feladatokat”. Ennek okaként nevezték meg az internetes bloggerek által gyakorolt „információs nyomást”. A jelentés szerint ugyanis számos orosz ellenzéki aktivista arra szólítja fel a polgárokat, hogy álljanak ellen a mozgósításnak.

A Kreml-párti aktivisták, bár lelkesednek a háborúért, már nem hallgatnak az orosz hadsereg kudarcairól. Úgy tűnik, mindkettő hatással van a helyi lakosság harci hajlandóságára.

Moszkva a „felkészületlenség” miatt nagymértékben növelni akarja az állampolgárokra nehezedő nyomást:

a Kreml hatóságai azt tervezik, hogy 2023-ban razziákat hajtanak végre a sorkatonák ellen.

Senki nem menekül?

Ha Putyin hadügyminisztériuma a maga útját járja, egyetlen sorköteles korú orosz sem csúszhat ki a hadsereg kezei közül – írja a lap. A hivatalos iratok szerint a hadsereg 2,9 millió sorköteles korú férfit tartalmazó adatbázist hozott létre. A hatóságok összegyűjtik a sorkötelesek aktuális elérhetőségeit is.

Az Orosz Fegyveres Erők nehezen látják el a katonákat fegyverekkel és egyéb felszerelésekkel, ezért kénytelenek állami és magáncégekhez folyamodni, hogy valahogy pótolják a hiányt. Más szóval a Kreml fenyegetéseit, miszerint több millió embert tudna toborozni Moszkva, de a rossz ellátási helyzet miatt aligha tudja végrehajtani.

A Kremlnek nagy szüksége van rátermett harcosokra, ezért a védelmi minisztérium elkezdte besorozni a biztonsági cégek alkalmazottjait, és a frontra küldeni őket. Minden probléma ellenére az orosz hadseregnek nagy tervei vannak az idei évre: a vezérkar egy új hadsereget, valamint egy hadtestet, öt hadosztályt és 26 dandárt akar felállítani. Emellett egy új katonai körzetet is létrehoznak az Azovi-tengeren.

Putyin újabb mozgósítást tervezhet

Hónapok óta vitatják a szakértők, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb mozgósítási hullámot tervez-e. Putyin legutóbb 2022 szeptemberében, az ukrajnai súlyos katonai kudarcok után hirdetett részleges mozgósítást, és 300 ezer orosz embert soroztatott be.

Megfigyelők szerint Putyin azért akarja minél tovább halogatni az általános mozgósítást, hogy ne terhelje tovább a szankciók alatt nyögő orosz gazdaságot, és hogy a lakosságnak ne legyen oka a kormány elleni tüntetésekre.

A valószínűleg tévedésből nyilvánosságra hozott jelentés azt mutatja, hogy Oroszország további mozgósítási hullámokra készül. Moszkva azonban tisztában van azzal, hogy egy újabb toborzási hullám milyen súlyos problémákat fog okozni.

(Borítókép: Szergej Sojgu, Vlagyimir Putyin és Valerij Geraszimov 2022. szeptember 6-án. Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP)

Rovatok