Index Vakbarát Hírportál

Fény derült Ukrajna egyik legnagyobb háborús titkára, amivel sok kárt okozhatnak Putyinnak

2023. június 5., hétfő 16:09

Ukrajna olyan ügynökhálózatot épített ki és ápol gondosan Oroszországon belül, amelynek tagjai orosz célpontok elleni szabotázsakciókat hajtanak végre. Mi több, Kijev fejlett drónokkal látja el az alvó ügynököket a támadások sikeres végrehajtása érdekében – mondta a CNN-nek több, az amerikai hírszerzéssel kapcsolatban álló személy, akik jó rálátással bírnak az ügyre.

Amerikai tisztviselők úgy gondolják, hogy ezek az Oroszországon belüli, ukránbarát ügynökök hajtották végre azt a dróntámadást, amely május elején a Kreml ellen irányult. Washingtonban elterjedt a pletyka, miszerint a drónokat oroszországi területről, nem pedig Ukrajnából indították – emeli ki az amerikai kiadvány.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az elmúlt napokban indított egyéb dróntámadásokat ki hajtotta végre, de nem kizárt, hogy az ukránbarát – avagy Moszkva-ellenes – ügynökök rejtélyes hálózata áll az akciók mögött.

Csempészektől kapják a fontos alkatrészeket

Az amerikai tisztviselők egy csoportja meg van győződve arról, hogy Ukrajna szabotázssejteket alakított ki Oroszországon belül, amelyek ukránbarát szimpatizánsokból és az ilyen típusú hadviselésben jártas szakemberekből állnak. Úgy vélik, Kijev ukrán gyártmányú drónokkal látta és látja el őket. Két amerikai tisztviselő a CNN-nek elmondta, nincs bizonyíték arra, hogy a dróncsapásokat az Egyesült Államok által biztosított drónokkal hajtották volna végre.

A források nem tudták megmondani, hogy Ukrajnának hogyan sikerült a drónokat az ellenséges vonalak mögé juttatni, de a CNN megtudta, hogy az ügynökökkel kapcsolatban álló ukránok csempészútvonalakat alakítottak ki, amelyeken keresztül drónokat vagy drónalkatrészeket küldtek Oroszországba, ahol aztán össze lehetett azokat szerelni.

Egy európai hírszerzési tisztviselő megjegyezte, hogy az oroszukrán határ hatalmas kiterjedésű, emiatt nagyon nehezen ellenőrizhető, így a rutinos csempészek bátrabban tevékenykednek arrafelé. „Mindenkit a túlélési ösztön hajt, a készpénz pedig csodákra képes” – jegyezte meg a tisztviselő.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjének szóvivője a CNN kérdésére azt sugallta, hogy a rejtélyes robbantásokat és dróncsapásokat Oroszországon belül hajtják végre.

„A »gyapot«-eseteket csak a győzelmünk után fogjuk kommentálni” – mondta. Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, Vaszil Maljukot idézve a szóvivő hozzátette, hogy ettől függetlenül a „gyapot égett, ég, és égni fog”.

Az Oroszország ellen elkövetett csapások megerősítették az ukrán állampolgárok morálját, akik a rejtélyes robbanásokból felszálló füstöt „bavovna”-nak, azaz „gyapot”-nak nevezik. Az üzletek pólókat árulnak a Kreml falán lévő gyapotvirágokkal, és a gyapotcsokrok népszerű ajándékok.

Megugrott a rejtélyes támadások száma

A tisztviselők az elmúlt hetekben az orosz földön elkövetett támadások számának növekedését észlelték, kezdve a Kreml épületét ért támadással. Úgy tűnik, hogy ez „az ukránok több hónapos erőfeszítéseinek csúcspontja”, hogy létrehozzák az infrastruktúrát az ilyen szabotázsakciókhoz – mondta a hírszerzéshez közel álló forrás.

Egy kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentésben, amely a CNN birtokába jutott, az áll, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február végén javaslatot tett arra, hogy „drónok segítségével mérjenek csapást az oroszországi Rosztov területen lévő orosz állomáshelyekre”. Mivel Ukrajna nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyek képesek lennének ennyire messzire eljutni.

Nem világos, hogy ezt a tervet továbbfejlesztették-e, mindenesetre a Rosztovi területen lévő olajlétesítmények kigyulladtak, miután gyaníthatóan drónok csapódtak be a térségben – a támadásokat Oroszország most vizsgálja, és Ukrajnát vádolta meg a károkozással.

Washington a háború eszkalációjától tart

„Csak annyit mondok, hogy oroszokat gyilkolunk” - mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke a Yahoo Newsnak a múlt hónapban, amikor arról a pokolgépes támadásról kérdezték, amely tavaly Moszkva külvárosában egy prominens orosz politikus lányával végzett.

Az amerikai hírszerzés úgy értékelte, hogy a művelet végrehajtására az ukrán kormány adott engedélyt.

„És addig fogunk oroszokat gyilkolni bárhol a világon, amíg Ukrajna teljes győzelmet nem arat Oroszország felett” – tette hozzá Budanov.

A magas rangú amerikai tisztviselők nyilvánosan elítélték az Oroszországon belüli csapásokat, és a háború eszkalálódásának lehetőségére figyelmeztettek.

A CNN-nek nyilatkozva azonban amerikai és nyugati tisztviselők bizalmasan elmondták, hogy szerintük a határon átnyúló támadások mögött egy okos katonai stratégia húzódik meg, amely az oroszok figyelmét saját területük védelmére irányíthatja, így Ukrajna nyugodtabban készülhet fel a várva várt ellentámadásra.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok