Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház korábbi orvosa szerint Joe Biden fizikailag és mentálisan alkalmatlan az elnökségre

2023. június 5., hétfő 16:31

Ronny Jackson, a Fehér Ház korábbi vezető orvosa szerint Joe Biden fizikailag és mentálisan alkalmatlan arra, hogy betöltse az elnöki posztot. A mára már republikánus politikusként működő képviselő úgy véli, hogy nemzetbiztonsági kérdés az elnök egészségügyi állapota.

„Sem mentálisan, sem fizikailag nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen” – mondta Joe Biden amerikai elnökről Ronny Jackson, a Fehér Ház korábbi orvosa, aki már Barack Obama és Donald Trump idején is az elnök mellett szolgált. A jelenleg republikánus kongresszusi képviselőként dolgozó Jackson szerint az elnök az amerikai nemzet szégyene, és Joe Bidennek le kell mondania az elnökségről, mert sem erőt, sem megbízhatóságot nem sugároz. 

Úgy vélem, Biden fizikai hanyatlása felhívja a figyelmet a kognitív hanyatlásra is, ennek már régóta szemtanúi vagyunk. Nemzetbiztonsági kérdésként is értelmezhető a kérdés. Valamit tennünk kell

– mondta Jackson.

Az orvos szerint Bidennek hamarosan járókeretre lesz szüksége, miközben biztosan nem tud majd egy újabb elnöki ciklust kitölteni. A szakember arról is beszélt, azért imádkozik, hogy Bident jövőre ne válasszák újra.

Hatalmasat esett 

Ahogyan arról beszámoltunk, az Egyesült Államok elnöke legutóbb Coloradóban, az amerikai légierő akadémiájának diplomaátadóján esett egy hatalmasat, miután egy homokzsákban megbotlott.

BBC beszámolója szerint Biden körülbelül másfél órát állhatott, hogy kezet foghasson a 921 végzős kadét mindegyikével. A Fehér Ház sajtóközleményében arról írt, hogy Biden a súgógépének alátámasztására használt homokzsákok egyikében botlott meg, amelyre feltápászkodása után rá is mutatott, mint a probléma felelőse. A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre azt mondta, hogy Biden „tökéletesen jól érzi magát”, és „nagy mosollyal” szállt fel a gépre.

Nem egyedi eset, hogy az amerikai elnök megbotlik és elesik, korábban már meggyűlt a baja a  lépcsővel, de volt, hogy azután esett el, hogy megállt a biciklijével.

(Borítókép: Ronny Jackson 2023. március 8-án. Fotó: Ting Shen / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok