Index Vakbarát Hírportál

Oroszország leghíresebb ikonjánál tartott misét Kirill pátriárka

2023. június 5., hétfő 06:45

Andrej Rubljov Szentháromságánál tartott liturgiát vasárnap több száz hívő előtt Kirill orosz pátriárka, egy nappal azt követően, hogy a kegytárgyat a Tretyjakov Képtárból átszállították a Megváltó Krisztus Katedrálisba.

A 15. századi ikont Vlagyimir Putyin elnök személyes utasítására, különleges üveg védőkapszulában helyezték el a székesegyházban, az ortodox Szentháromság vasárnapja előestéjén.

A döntés, hogy Rubljov Szentháromsága, amelyet az 1920-as évek óta őriztek Tretyjakovban, az egyház tulajdonába kerüljön, tiltakozást váltott ki muzeológusok körében. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a festmény túlságosan törékeny a szállításhoz és folyamatos gondozást igényel, hogy az állapota ne romoljon drasztikusan.

Kirill orosz pátriárka leváltott egy magas rangú papot, aki a kép gondozóinak pártjára kelt és azt tanácsolta, hogy az ikont továbbra is a Tretyjakov Képtárban őrizzék. Nem csitította a vitát az orosz ortodox egyházfő szombati kijelentése sem, amely szerint az ikon egy évig a székesegyházban marad. A kulturális minisztérium és a galéria ugyanis korábban egybehangzóan azt közölte, hogy a Szentháromságot, miután a hívők két hétig a székesegyházban tekinthetik meg, restaurátori műhelybe szállítják.

A Tretyjakov Képtár tavaly júliusban néhány napra kölcsönadta az ikont az orosz ortodox egyháznak, hogy az orosz ortodox Rómában, Szergijev Poszad városban található Szentháromság-Szergij-kolostorban állítsák ki, ahol eredetileg is őrizték.

A galéria később közölte, hogy visszaszolgáltatása után a szentképen 61 negatív elváltozást találtak.

A döntés bírálói szerint az ikon átengedése politikai indíttatású volt.

Rovatok