Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump volt alelnöke is indul az elnökválasztáson

2023. június 5., hétfő 19:11

Mike Pence sokáig hűségesen szolgálta Trumpot, de amikor a választás érvénytelenítését kérte tőle, akkor szembefordult vele. A volt elnök árulónak kiáltotta ki, hívei a Capitolium ostromakor meg akarták lincselni. Támogatja az abortusz betiltását, valamint az ukrajnai háborút is.

Mike Pence volt alelnök még hétfőn benyújtja a papírokat, hogy hivatalosan is belépjen az elnökjelöltségért folyó versenybe, mielőtt szerdán Iowában nyilvánosan megtenné a bejelentést − közölte a The Guardian

Pence, aki Donald Trump alatt szolgált, de összeveszett vele, amikor a volt elnök nyomást gyakorolt rá, hogy vegyen részt a hatalomátadás megzavarására irányuló terveiben, szerdán az iowai Des Moines-ban nyilvánosan indítja el kampányát egy videó közzétételével és egy személyes rendezvényen.

A döntés, hogy a kampányt Iowában kezdi, nem pedig szülőállamában, Indianában, hangsúlyozza, hogy Pence csapata milyen fontosnak tartja a korán voksoló államot. Úgy látják, hogy Iowa kulcsfontosságú Pence lehetséges győzelméhez vezető útja szempontjából, és remélik, hogy üzenete visszhangra talál az evangéliumi keresztény szavazók körében, akik az állam republikánus szavazóinak jelentős részét teszik ki. Pence bevallottan szociális konzervatív, határozottan ellenzi az abortuszjogokat, és az országos tilalmat támogatja − írta meg az Associated Press.

Bár Pence-t jól ismerik a republikánus szavazók, tanácsadói szerint újra be kell mutatnia magát azoknak a szavazóknak, akik csak abból az időből ismerik, amikor Trump helyetteseként tevékenykedett. Pence, aki több mint egy évtizeden át szolgált a kongresszusban és Indiana állam kormányzójaként, mielőtt 2016-ban Trump elnökjelölt jelöltjének választották, rendkívül lojális alelnök volt, amíg a 2020-as választás miatt nem szakított Trumppal.

Majdnem őt is meglincselték a Capitolium ostromakor

Trump, aki kétségbeesetten próbált a választás elvesztése után hatalmon maradni, megpróbálta meggyőzni Pence-t és támogatóit, hogy az alelnök valahogyan elutasíthatja a választók akaratát, amikor 2021. január 6-án elnököl az elektori kollégium szavazatainak ünnepélyes megszámlálásakor, holott az alelnöknek nincs ilyen jogköre. Miközben a számlálás zajlott, Trump támogatóinak erőszakos tömege megrohamozta az épületet, ablakokat törtek be, és rendőröket támadtak meg. Pence-t, családját és munkatársait fedezékbe küldték, miközben a tömeg tagjai azt skandálták: „Akasszátok fel Mike Pence-t!”.

Pence azt mondta: Trump „meggondolatlan szavai” veszélyeztették a családját és mindenki mást is, aki aznap a Capitoliumban tartózkodott. Mint mondta, „a történelem felelősségre fogja vonni Donald Trumpot”.

Négy éven keresztül szoros munkakapcsolatunk volt. Nem végződött jól

− írta Pence a könyvében.

Elhatárolódott Trumptól

Pence az azóta eltelt két és fél évet azzal töltötte, hogy igyekezett elhatárolódni Trumptól, miközben megalapozta a kampányát. Miközben következetesen dicséri a „Trump–Pence-kormányzat” eredményeit, hangsúlyozta a kettejük közötti különbségeket is, mind a politikában, mind a stílusukban.

Felszólította pártját, hogy lépjen túl Trump választási sérelmein, figyelmeztetett a republikánus párton belüli populizmus növekvő áradata ellen, és elmarasztalta a „Putyin-apologétákat”, akik nem hajlandók szembeszállni az orosz vezetővel az ukrajnai támadás miatt – ezzel Trumpra és Ron DeSantis floridai kormányzóra célzott, aki a felmérések szerint Trump mögött a második helyen áll.

Emellett az olyan programok, mint a társadalombiztosítás és a Medicare − amelyekhez mind Trump, mind DeSantis megfogadta, hogy nem nyúl hozzá − csökkentése mellett érvelt, és bírálta DeSantist a Disney-vel való eszkalálódó viszálya miatt.

Pence a múlt hónapban tanúvallomást tett egy szövetségi esküdtszék előtt is, amely Trump és szövetségesei azon törekvéseit vizsgálja, hogy megpuccsolták a 2020-as választások eredményét.

Ők már biztosan indulnak az elnökségért

Eddig kilenc republikánus politikusról tudni, hogy indul az előválasztáson:

Az eddigi demokrata indulók:

(Borítókép: Donald Trump és Mike Pence 2020. február 26-án. Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images)

Rovatok