Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs elárulta, miért fontos minden EU-s tagállamnak támogatnia a balkáni bővítést

2023. június 5., hétfő 08:28

A magyar kormány nagyon készül az EU jövő évi soros elnökségére – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki egyebek mellett a Balkánon kialakult feszült helyzetről is elmondta a véleményét.

Orbán Balázs szerint a rendelkezésre álló információk azt mutatják, hogy az Európai Bizottság elnöke, aki az egész uniót képviseli, a nagy európai tagállamokhoz képest is radikálisabb, az Egyesült Államokhoz hasonló álláspontot fogad el a legsúlyosabb kérdésekben.

„Jogosan tesszük föl a kérdést, hogy az európai intézmények vezetői pontosan kiket is képviselnek. Mert úgy látszik, sem a nagy, sem pedig a kis tagállamokat nem képviselik. Akkor mégis milyen legitimációval, miért vannak ott, ahol?” – kérdezte a politikai tanácsadó a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Orbán Balázs úgy látja, Magyarországnak Közép-Európában kell szövetségeseket találnia, illetve Franciaországgal és Németországgal is meg kell próbálni kialakítani valamilyen modus vivendit. „Minden más csak extra” – tette hozzá.

Trumpnak szurkol Orbán Viktor

Megjegyezte, hogy a tagállamok mindegyikében vannak olyan szereplők a jobboldalon, akik úgy látják Európa jövőjét és a problémákat, mint a magyar kormány.

Mint mondta, a Magyarországgal szimpatizáló képviselők „nem akarnak európai birodalmat, nem akarnak háborút vagy olyan európai intézményeket, amelyek az illegális migrációt támogatják”.

Ezek a szereplők a genderpropagandából sem kérnek, amit Brüsszelből igyekeznek letolni a tagállamok torkán. Hovatovább a külpolitikai önállóságukat sem akarják feladni

– fűzte hozzá.

Az interjúban a Koszovóban kialakult feszült politikai helyzet is szóba került. Orbán Balázs rámutatott, hogy a magyar külpolitika régóta igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a Balkán számára európai perspektívát kell kínálni.

„Ez egy újabb olyan potenciális konfliktusmező, ami úgy berobbanhat, mint az ukrán–orosz konfliktus. A térség stabilitása érdekében fontos minden uniós országnak a balkáni bővítés pártjára állnia” – hangsúlyozta.

Az amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatok nem felhőtlenek, mert a demokrata adminisztráció helyi és washingtoni képviselőivel a politikai nézeteltérések miatt elég nehéz a kommunikáció, jegyezte meg a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az elnökválasztással összefüggésben Orbán Balázs elmondta, hogy személyesen ismernek minden jelöltet, s jó kapcsolatban is állnak velük, egyúttal jó versengést kívánt nekik. Az pedig nem titok, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump elnök sikeréért szurkol.

A beszélgetésén végén az Európai Parlament által múlt csütörtökön elfogadott, Magyarország jogállamiságát megkérdőjelező nyilatkozat került terítékre. Orbán Balázs szerint az Európai Parlament baloldali többségének akciója egy újabb háborúpárti nyomásgyakorlás.

„Minősített felelőssége van a magyar baloldali képviselőknek, akik egészen döbbenetes módon megint a saját hazájuk ellen dolgoznak. Magyarország hagyományosan mindenki megelégedésére látja el az elnökségi feladatokat, és biztos vagyok benne, hogy ez ezúttal is így lesz” – zárta gondolatait Orbán Balázs.

Rovatok