Index Vakbarát Hírportál

Lengyelek is harcoltak az orosz Belgorod régióban

2023. június 5., hétfő 17:56

Ez lehet az első alkalom, hogy az ukrajnai háború kitörése óta NATO-tagállamból származó állampolgár harcolt orosz területen.

Mint arról az Indexen beszámoltunk, június 4-én újabb akciót hajtottak végre Oroszország területén az Ukrajna mellett harcoló orosz partizánok. Az ukrán kormánytól függetlenül működő orosz állampolgárokból álló Orosz Önkéntes Hadosztály már több ízben követett el rajtaütéseket orosz katonákon.

Ugyanakkor a vasárnapi támadás annyiból eltért az eddigi orosz gerillaakcióktól, hogy abban lengyelek is részt vettek.

Az egyik lengyel kereskedelmi tévécsatorna, a Polsat arról ír, hogy az idén februárban alakult Lengyel Önkéntes Hadosztály – ami korábbi lengyel katonákból áll és a portál ismertetője szerint az ukrán honvédelmi minisztérium alá tartozik a parancsnoki láncolatban – több tagja is részt vett az akcióban, méghozzá aktívan: a Lengyel Önkéntes Hadosztály a saját Telegram-oldalán erősítette meg a részvételüket.

Mindenki egy kérdést tesz fel nekünk, hogy részt vettünk-e a Belgorod régión belüli hadműveletben... A válasz egyértelmű, hogy természetesen!

– olvasható a portál által szemlézett üzenetben, míg az orosz partizánok azt írták, hogy velük együtt vettek részt az akcióban, mivel a katonai kötelék mellett személyes barátság is összeköti őket.

A Telegram-oldalukra egyébként egy videót is feltöltöttek, amiben azt állítják, hogy Sebekino nevű orosz településen folytattak harcokat.

De kik is ezek a lengyel zsoldosok?

A Lengyel Önkéntes Hadosztály a lengyel Onet értesülései szerint még idén februárban alakult, és nem tartozik a háború után rövid idővel létrehozott külföldi önkéntesekből álló légióba, hanem külön légióként alakult meg, amely közvetlenül az ukrán honvédelem számára jelent. A légiót az orosz és a belarusz légiók mintájára hozták létre.

Mint a lengyel lap a februári cikkében írta, a lengyel légióba csak katonai kiképzésen részt vett egyének jelentkezhettek, akik nem küzdenek drog- vagy alkoholfüggőséggel. Emellett a légióval kapcsolatosan megjegyzik, 

jóval szigorúbb előírások vonatkoznak a tagjaira, mint az ukrán katonákra, hogy az oroszok ne tudják őket propagandacélokra felhasználni.

A portál tudósítása szerint a légiót egy biztonsági okokból meg nem nevezett lengyel állampolgár hozta létre, kizárólag lengyelekből áll, és ellentétben a nemzetközi légióval, nem a fronton folytatnak katonai szolgálatot, hanem a fő feladatuk a „felderítés és az elterelés”.

Rovatok