Index Vakbarát Hírportál

Kína szerint bűncselekmény Tajvan függetlenségéről beszélni

2023. június 5., hétfő 18:15

Tajvan függetlenségének támogatását egyenesen bűncselekménynek nevezte Vang Hu-ning, a legfelsőbb kínai pártvezetés negyedik embere, amikor Pekingben fogadta a tajvani Új Párt elnökét, Ve Cseng-tient.

A Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) elnöke szerint a függetlenségre törekvés egyenlő az elszakadás bűncselekményével, ami csak katasztrófát hozhat a tajvaniaknak, és nem vezet sehová. Hozzátette: a szigetnek csak akkor van jövője, ha az ország újraegyesül.

Vang úgy véli, fenn kell tartani az egy Kína elvét és az 1992-es megállapodást ezen elv értelmezéséről, vagyis a Tajvani-szoros mindkét oldalán el kell fogadni, hogy csakis egyetlen Kína létezik.

Mint mondta, az ország békés újraegyesítését szorgalmazó politika és az egy ország, két társadalmi rendszer elképzelés a leghatékonyabb módja az egyesítés megvalósításának.

Ez szolgálja leginkább a Tajvani-szoros mindkét oldalán élők és az egész kínai nemzet érdekeit

– jelentette ki Vang.

Az állami Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a magas rangú politikus nem fukarkodott a dicsérő szavakkal sem, amikor az Új Párt eddigi erőfeszítéseit méltatta az újraegyesítés kérdésében és a kétoldalú kapcsolatok elősegítésében.

Az tajvani Új Párt 1993-ban alakult meg, tagjai a Nemzeti Pártból (Kuomintang) váltak ki. 2006-ban a helyhatósági választásokon viszonylag sikeresen szerepeltek, de a 2008-as törvényhozási választáson már nem voltak eredményesek.

Leginkább a Kuomintangot támogatják, amely a jelenleg kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) legfőbb ellenzéke.

Kína nemrégiben vendégül látta Ma Jing-csiut, Tajvan volt elnökét, aki a Kuomintang színeiben 2008-tól 2016-ig, vagyis két választási cikluson át volt Tajvan első embere. Ma, aki Pekinggel meglehetősen jó viszonyt ápolt, kéthetes kínai látogatása kezdetén kijelentette: bízik abban, hogy a Tajvani-szoros két oldalának vezetői együtt fognak dolgozni a háború elkerüléséért, a békéért és Kína megújításáért.

Tajvanon 2024. január 13-án tartják meg a következő elnökválasztást – írja az MTI.

Rovatok