Index Vakbarát Hírportál

Több évre szóló védelmi együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok és India

2023. június 5., hétfő 21:36

Öt évre szóló védelmi együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államok Indiával − közölte hétfőn az indiai védelmi minisztérium.

Mind a haderők, mind a két ország hadiipara közötti együttműködésre kiterjedő megállapodás célja egyrészt válságálló ellátási láncok kialakítása, másrészt Kína ázsiai dominanciájának ellensúlyozása, harmadrészt lazítani akarják az indiai hadsereg függőségét az orosz fegyverektől − közölte az MTI.

Lloyd Austin amerikai és Rádzs Nath Szingh indiai védelmi miniszter tárgyalásuk során „az újfajta technológiák közös fejlesztésében, valamint a már létező rendszerekben meglévő és újak kifejlesztésében felmerülő lehetőségek feltárásában” állapodott meg. Szó esett közöttük a regionális biztonsági kérdésekről, az űrtechnológiáról, a kiberteret és a mesterséges intelligenciát érintő kérdésekről is.

A védelmi ipari együttműködés a hírszerzés és a felderítés állandó együttműködését és a kapcsolattartást is előírja.

„Jelen kezdeményezés célja a modern technológiák révén szorosabb együttműködést kialakítani az amerikai és az indiai védelmi szektor között, valamint India védelmi modernizációs terveinek támogatása” − áll a közleményben.

Folyamatos provokációt és kényszerítést érzékelünk a Kínai Népköztársaság és az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország részéről. Meggyőződésünk szerint céljuk az országhatárok erőszakos újrarajzolása. Nemcsak a nemzetek szuverenitását veszélyeztetik, hanem az olyan globális problémák elleni fellépést is, mint a terrorizmus vagy az éghajlatváltozás

− mondta Austin újságíróknak. Hozzátette: „Mindezekből következik, hogy a demokráciáknak össze kell fogniuk; nemcsak a közös érdekeink, hanem a mindannyiunk által képviselt értékek alapján is”.

Az újdelhi megállapodás megkötése után egy héttel látogat Narenda Modi indiai miniszterelnök Washingtonba.

India a világ legnagyobb fegyverimportőre, fegyverkészletének csaknem felét Oroszországból szerzi be. Újdelhi azonban az utóbbi években megpróbálta diverzifikálni fegyverimportját, így most már az Egyesült Államok mellett Franciaország és Izrael is a védelmi kereskedelmi partnerei közé tartozik.

Rovatok