Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Kijevben

2023. június 6., kedd 06:13

Dan Sabbagh, a The Guardian újságírója elemzést készített az ukrán ellentámadásról, amely szerinte kulcsfontosságú lesz Kijev számára, ugyanis mind politikailag, mind pedig lelkileg nagyot kockáztat Ukrajna. Az elemzés szerint bármennyire is fontosnak érzik az ukránok az ellentámadást, jelenleg még rengeteg a bizonytalanság ezzel kapcsolatban.

A küszöbön lévő ukrán ellentámadással kapcsolatban – ami egyes információk szerint már hetek óta tart – sok kérdés felmerül, az azonban biztos, hogy az egyre sűrűsödő ukrán akciók ennek a nagyszabású offenzívának lehetnek az első lépései.

Dan Sabbagh, a The Guardian újságírója elemzésében arról ír, Kijev tudatában van, hogy meglepetésre van szüksége, ezt támasztják alá az orosz katonai bloggerek, akik saját forrásaikra támaszkodva azt állítják, Ukrajna kezdeti előnyt szerzett a fronton.

Talán a legismertebb közülük Igor Girkin, aki azt állítja, az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatai az ukrán támadások elhárításáról „nem teljesen igazak”, Ukrajnának ugyanis sikerült „bevágnia az orosz pozíciókba”, valamint úgy vélte, hogy az ellentámadás végre megkezdődött.

A Szemjon Pegov haditudósító által vezetett War Gonzo konkrétabban fogalmazott. A blog szerint Ukrajna két kilométerre hatolt be az oroszok által ellenőrzött állásokba Novodonyeck előtt, Veljka Novoszilka és Vuhledar között. A kijevi erők nyugati gépesített járműveket használtak a tartalékok bevonására – tette hozzá a blog.

Sabbagh is megjegyzi, ezeket a jelentéseket szkeptikusan kell kezelni, de összességében egységes képet festenek le. Szerinte az világos, hogy nem teljes körű támadásról van szó, de az is, hogy a bevetett erők mértéke nem elhanyagolható. Ezek nem felderítő rajtaütések, hanem valószínűleg próbatámadások, amelyek az oroszok gyenge pontjait keresik.

Megjegyzi, hogy ha az orosz védelmi minisztériumnak igaza van, és Ukrajna két dandárral támadott, az több ezer fős erőt jelent. Érdekes módon a minisztérium által megnevezett támadó egységek, a 23. és a 31. gépesített alakulat egyike sem szerepel a kiszivárgott Pentagon-iratokban szereplő 12 nyugati felszereléssel rendelkező egység között – teszi hozzá Sabbagh.

Több terület is érintett lehet

Az elemzés szerint vannak arra utaló jelek, hogy Ukrajna több területen is indíthat támadásokat az 1000 kilométer hosszú fronton. A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin arról panaszkodott nemrég, hogy az orosz csapatok elmenekültek a keleti fronton lévő Berkivkából, a nemrég elfoglalt Bahmuttól északra lévő területről, ami arra utal, hogy nem csak délen történhetnek felderítő támadások.

Sabbagh szerint az is elképzelhető, hogy Ukrajna még azt sem tudja, hol akarja elhelyezni ellentámadó erőit, amíg nem találnak gyenge pontot az orosz védelmen. 

A kezdeti támadások célja az áttörés elérése lenne, amelyet egy későbbi, tartalékban tartott erő kihasználhat, hogy aztán bekerítse a védőket.

Sabbagh zárásként megjegyzi, milyen sok forog kockán Ukrajna számára, mind politikailag, mind pedig lelkileg. Kijevben azonban minden eddiginél nagyobb az aggodalom. „Tudom, hogy amikor az ellentámadás megindul, sok ismerősöm meg fog halni” – idézi a cikk a The Guardiannek nyilatkozó politikust.

Bármennyire is szükségesnek tartja Ukrajna az ellentámadást, jelenleg még annyi minden bizonytalan – véli az elemzésben Sabbagh.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is folyamatosan beszámol, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok