Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű nemi betegséget diagnosztizáltak tavaly Nagy-Britanniában

2023. június 6., kedd 18:51

Ugrásszerűen megnőtt a szexuális úton terjedő betegségek száma tavaly Nagy-Britanniában. A brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency) kedden ismertetett éves beszámolója szerint 2022-ben 50 százalékkal több gonorrhoeafertőzést (trippert) és 15 százalékkal több szifiliszfertőzést diagnosztizáltak, mint 2021-ben.

Az országszerte újonnan diagnosztizált 82 592 gonorrhoeafertőzés nemcsak másfélszer annyi, mint a megelőző évben, hanem az UK HSA szerint

a tripper nyilvántartásba vétele, vagyis 1918 óta is a legtöbb, amit egyetlen év alatt mértek.

Éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt tavaly az újonnan azonosított szifiliszfertőzések száma is, amely elérte a 8692-t. Az egészségügyi hatóság adatai szerint 1948 óta nem diagnosztizáltak egy év alatt annyi új szifiliszes esetet, mint 2022-ben. A UK HSA kiemelte, hogy tavaly naponta átlagosan több mint 400 ilyen esetet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Az ismertetés szerint továbbra is a 15–24 év közöttiek a leginkább veszélyeztetettek.

A hatóság hangsúlyozta: a megelőzéshez szükséges szűrővizsgálatok Nagy-Britanniában ingyenesek és titkosak. A szűrővizsgálat akkor is fontos, ha nem jelentkeznek fertőzéses tünetek.

Visszafordíthatatlan következmények

A szexuális úton terjedő betegségek könnyen gyógyíthatók antibiotikumokkal, míg a kezeletlen fertőzéseknek sok esetben súlyos egészségi következményeik lehetnek.

A nem kezelt szifiliszes fertőződés például visszafordíthatatlan és potenciálisan életveszélyes agyi, kardiológiai és idegrendszeri szövődményeket okozhat

– áll a brit egészségbiztonsági hivatal keddi felhívásában.

A UK HSA hangsúlyozza azt is, hogy a tripper egyre inkább ellenálló az antibiotikumokkal szemben, és fennáll annak a kockázata, hogy a jövőben kezelhetetlenné válik – ezért létfontosságú a fertőzés korai kiszűrése és a kórokozó továbbterjedésének megakadályozása. 

Rovatok