Index Vakbarát Hírportál

Belarusz helyett Szlovénia került be az ENSZ Biztonsági Tanácsába

2023. június 7., szerda 13:58

Szlovénia mellett négy másik ország kerül be az ENSZ legfontosabb szervébe. Mandátumuk két évig szól.

Mindössze egy földrész kapcsán volt verseny, hogy melyik ország kerüljön be a 15 tagú ENSZ Biztonsági Tanácsba. Észak-Afrikából csak Algéria, Dél-Amerikából csak Guyana, Dél-Afrikából Sierra Leone, míg Ázsiából csak Dél-Korea indult, így az egyetlen kérdés az volt, hogy ki fogja Kelet-Európa érdekeit képviselni 2024. január 1-jétől kezdve két éven keresztül.

A versenyben az Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszandr Lukasenka Belarusza, és a tavaly Janez Jansát leváltó Robert Golob Szlovéniája vett részt.

AZ ENSZ KÖZGYŰLÉSE VÉGÜL SZLOVÉNIÁT VÁLASZTOTTA, MÉGHOZZÁ igen nagy FÖLÉNNYEL.

A hazánkkal szomszédos országra 153 tagállam szavazott, míg Belarusz mindössze 38 szavazatot kapott – tudósít róla az Euractiv.

Belarusz egyébként már 2007-ben jelentkezett a tagságra, és több mint egy évtizedig úgy is tűnt, hogy verseny nélkül megkaphatja a pozíciót, ám a 2020-as belorusz elnökválasztás után még elnyomóbbá és véresebbé váltó rezsimet nem igazán szerették volna az ENSZ BT-ben látni, ezért 2021 decemberében Szlovénia is jelentkezett a pozícióra.

Emellett Belarusz helyzetét Oroszország agressziója sem segítette: a 2022. február 24-én elindított invázió előtt ugyanis Belaruszban is felvonult az orosz sereg és onnan indították el csapataik egy részét, de az azóta eltelt több mint egy évben is többször segítette Lukasenka Putyint – legutóbbi tervek szerint Oroszország még atomtölteteket is elhelyezhet majd az országát lassan harminc éve vasmarokkal irányító Lukasenka engedélyével.

Így 2024-től Albánia, Brazília, Gabon, Ghána és az Egyesült Arab Emírségek helyét Algéria, Guyana, Sierra Leone, Szlovénia és Dél-Korea veszi át.

Egyébként a Biztonsági Tanács az egyetlen olyan ENSZ-szerv, ami jogilag kötelező érvényű döntéseket hozhat, például beavatkozásra hatalmazhat fel vagy szankciókat vehet ki. A tanácsban öt állandó tag van, akik vétójoggal is rendelkeznek. A fentebb felsorolt öt ország így az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország mellett foglal majd helyet a szervben. Mellettük még nem állandó tagként 2024-ben jelen lesz Ecuador, Japán, Málta, Mozambik és Svájc is.

Rovatok