Index Vakbarát Hírportál

Egy korábbi beavatkozás miatt műtik meg újra Ferenc pápát

2023. június 7., szerda 10:38

A keddi vizsgálatok után a pápa orvosi csapata úgy döntött, a szentatyának műtétre van szüksége. Ferenc pápa az elmúlt időszakban többször is orvosi ellátásra szorult.

Ferenc pápát szerda délután megműtik a római Gemelli kórházban – közölte a Vatikán közleményben.

Hozzátették, hogy orvosi csapata az elmúlt napokban döntött úgy, hogy műtétre van szükség, és várhatóan néhány napig kórházban marad, hogy felépüljön.

A műtétet a hasfalán fogják elvégezni általános érzéstelenítésben

– közölte a Vatikán. Hozzátették: „a műtét, amelyről az elmúlt napokban döntött a Szentatyát segítő orvosi csapat, egy bemetszési laparocele (olyan sérv, amely műtétből származó heg felett képződik – a szerk.) miatt vált szükségessé, amely visszatérő, fájdalmas és súlyosbodó szubokkluzív szindrómákat okoz”.

A pápa kedden tért vissza a Gemelli Egyetemi Poliklinikára, hogy egy gyors vizsgálaton vegyen részt. A pápa Gemelliben tett látogatását Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóirodájának igazgatója újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette.

Korábban az Index is hírt adott arról, hogy a szentatya május végén beteg lett, belázasodott, ami miatt lemondták a tervezett audienciáit.

A 86 éves Ferenc pápa március végén öt napot töltött kórházban. Március 29-én a Vatikán szóvivője arról számolt be a médiának, hogy „korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából vitték kórházba Ferenc pápát”. Azt azonban nem lehetett tudni, hogy milyen vizsgálatokról van szó. Később kiderült, hogy az egyházfőt a Vatikántól nem messze lévő Gemelli klinikára szállították, ahol 2021-ben vastagbélszűkület miatt is műtötték.

Mint később kiderült, a katolikus egyházfőnél légúti gyulladást állapítottak meg, ami miatt néhány napig kórházban kellett maradnia kezelésre, de április 1-jén kiengedték a kórházból.

(Borítókép: Ferenc pápa 2023. április 29-én. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok