Index Vakbarát Hírportál

Az uniós bíróság bűnösnek találta Lengyelországot a jogállamisági eljárásban

2023. június 7., szerda 07:37

Az Európai Unió Bírósága (EUB) hétfőn kimondta, hogy a törvény jogsértő, ám a lengyel kormány nem hajlandó elfogadni az ítéletet.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) hétfőn kimondta, hogy a lengyel igazságszolgáltatási rendszert érintő, radikális jobboldali kormány által bevezetett átfogó törvényi változtatások sértik az uniós jogot, mivel veszélyeztetik a lengyel bírák függetlenségét.

A bíróság az Európai Bizottságnak adott igazat, amely azt állította, hogy egy 2019 decemberében bevezetett reform, amely megakadályozza, hogy a bírák megkérdőjelezzék más bírák kinevezésének jogszerűségét, sérti az uniós jogot.

A bírák jogállása egyre nagyobb problémát jelent Lengyelországban, mivel a kormány radikálisan megváltoztatta kinevezésük módját – írja a Politico.

A reform azt is lehetővé tette, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság (mára felszámolt) fegyelmi kamarája bírákat büntessen ítéleteik miatt.

Az uniós jog értelmében a tagállamok kötelesek gondoskodni arról, „hogy megakadályozzák az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó jogszabályokkal való bárminemű visszaélést”. A bíróság szerint ez az Európai Unió identitásának szerves része.

Az ítélet lezárja a Varsó és Brüsszel között régóta húzódó vitát a lengyel kormány jogállamisági jogsértéseiről. Az ítélet feldühítette a lengyel kormányt.

Sebastian Kaleta lengyel igazságügyminiszter-helyettes „bohózatnak” nevezte az ítéletet, és megkérdőjelezte, hogy az Európai Bíróságnak joga van-e ilyen kérdésekben dönteni.

„Bár az EU-nak a szerződések értelmében nincs hatásköre az igazságszolgáltatás szervezetének értékelésére, az EUB úgy találta, hogy a lengyel igazságszolgáltatást értékelheti” – mondta a miniszter.

Rovatok