Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz: Az európai politika nem karácsony

2023. június 7., szerda 18:07

A német kancellár reagált az ellenzéki CDU kritikájára, miszerint hiába ígérte, mégsem sikerült uniós szinten a „Bundesmutti”, Angela Merkel volt kancellár nyomdokaiba lépni.

Nem könnyű most a német kancellár, Olaf Scholz cipőjében járni: miközben a közvélemény-kutatások alapján kormánya nem túl népszerű, az SPD-s politikusnak még a koalíciós junior partnerei, az ökobaloldali Zöldek és a liberális FDP közötti csatákkal is meg kell küzdenie.

Utóbbi például egyik elnökhelyettese, Wolfgang Kubicki vezetésével épp blokkolja a Bundestagban a Zöldek számára igencsak fontos épületenergetikai törvény elfogadását, miközben a kormányülésen korábban már rámondták az igent a szabaddemokraták, de még a jövő évi költségvetés kapcsán is parázs viták zajlanak zárt ajtók mögött a felek között.

Emellett az Európai Unióban sem tudott Scholz Merkel nyomdokaiba lépni, bár jelenleg épp ő akadályozza, hogy az EU-ban 2035-től betiltsák a belső égésű motorral hajtott járművek forgalomba hozatalát.

Az ilyen problémák miatt egyre több hang kritizálja Scholz vezetését, de leginkább annak hiányát. Az egyik legnagyobb hang pedig nyilván az egykori Merkel-párt, a kereszténydemokrata CDU-tól érkezik. Az Euractivnak nemrég Detlef Seif, a CDU európai ügyekért felelős képviselője fejtette ki véleményét, hogy szerinte Scholz miért rossz vezető.

A kormány ahelyett, hogy egyeztetne a többi tagállammal, inkább egyoldalúan előrerohan kérdésekben, például a nemzeti [energiamentesítési tervvel]

– kritizálta Seif a kancellárt, majd gondolatát arra futtatta ki: Scholz vezetésével „Németország vezető státusza az Európai Unióban veszélyben van” – figyelmeztetett.

Scholz: Az európai politika nem karácsony

A szociáldemokrata kancellár többek között Seif kritikájára is reagált az Európa Fórumon, ahol kifejtette: véleménye szerint a gond az, hogy sokan nem úgy tekintenek az európai politikára, mint ahogy kéne.

A probléma az, hogy vannak emberek, akiknek furcsa elképzeléseik vannak az európai politikáról, nevezetesen, hogy ilyenkor mindenkit boldoggá tesz, mint karácsonykor. Azt feltételezik, hogy semmi helyük nincs a nézeteltéréseknek és az eltérő véleményeknek az egészséges európai kapcsolatokban

– fogalmazott a német kancellár.

A fórumon emellett próbáltak több fontos uniós kérdés kapcsán is véleményt kifacsarni Scholzból, de szokásos stílusához híven higgadtan inkább kikerülte a kérdéseket, így például nem mondott egyértelmű dolgot a közös uniós hadsereg vagy a Spitzenkandidat-rendszerről sem.

Ezenkívül a héten egy tévés interjúban is megvédte vezetési stílusát. Ott kifejtette, számára a legfontosabb a nyugalom, és hogy kormánya a céljait egyértelműen kommunikálja az állampolgárok felé, emellett ugyanolyan fontosnak tartja a higgadtságot is. A kommunikációjáról pedig azt mondta: ahelyett a jó munkára kell koncentrálni, szerinte kancellárként neki ez a feladata.

(Borítókép: Olaf Scholz. Fotó: Janine Schmitz / Photothek / Getty Images)

Rovatok