Index Vakbarát Hírportál

Bajba jutott oroszt mentettek a norvégok az Északi-sarknál

2023. június 7., szerda 12:48

Jégtáblák között rekedt egy kutatóhajó az Északi-sark közelében, a fedélzeten lévő orosz állampolgárt a norvég hatóságok helikopterrel mentették ki – közölte a skandináv ország katasztrófavédelme szerdán.

A tájékoztatás szerint a kedd esti mentőakciót az orosz hatóságok kérésére, a Spitzbergák közelében, 444 kilométerre az Északi-sarktól hajtották végre. A H215 Super Puma típusú helikopterre azért volt szükség, mert a férfi egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy a mentőhajó fedélzetén lássák el.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője, Rune Danielsen azt mondta, ebben a térségben már különösen veszélyes a helikopteres mentés, és „a legapróbb részlet is számít”. A helikoptert az akció alatt kétszer tankolták újra: elsőként a Spitzbergákon, ahol ilyen esetekre üzemanyagot is készenlétben tartanak, illetve a 83 méteres kutatóhajó fedélzetén.

Az akciót az Oslo és Moszkva között az Északi-sarkkal kapcsolatban aláírt kétoldalú megállapodások keretében hajtották végre – tudatták a norvég hatóságok. A kimentett férfi állapotáról egyelőre nem tudni.

Rovatok