Index Vakbarát Hírportál

Számos szexuális visszaélést és korrupciós ügyet eltussoltak az SOS Gyermekfalvak

2023. június 7., szerda 14:00

Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi civil szervezetben Latin-Amerikától Ázsiáig az 1980-as évek óta számos szexuális visszaélést és korrupciós ügyet eltussoltak − derül ki egy szerdán közzétett jelentésből.

Ingrid Johansen, az SOS Gyermekfalvak svéd-norvég vezetője a dokumentumot „a munkatársaink számára nehéz olvasmánynak” nevezte, de a szervezet „széles körű átláthatóság” iránti elkötelezettségének bizonyítékaként jellemezte az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.

Elmondta, hogy amikor 2021-ben átvette a szervezet irányítását vállalta, hogy „kijavítja a múlt hibáit”, és keményen dolgozik azon, hogy visszanyerje az adományozók bizalmát − közölte az MTI. 

Az „önvizsgálati folyamat” részeként a független könyvvizsgálatot Willy Mutunga, a kenyai legfelsőbb bíróság korábbi elnöke által vezetett csoportra bízták. Az volt a cél, hogy fényt derítsenek a visszaélésekre a szervezeten belül, amelyet 1949-ben alapítottak Ausztriában, hogy segítsen az árvákon és a családjuk által nem megfelelően gondozott gyermekeken.

Az SOS Gyermekfalvak, amely 2022-ben 137 országban és területen 2,5 millió kiskorút és családjukat tart nyilván, „a világ legnagyobb ilyen jellegű szervezetének” nevezi magát.

A 10 tagú vizsgálóbizottság mintegy tíz országba látogatott el, több ezer archív dokumentumba betekintett, és 188 interjút készített áldozatokkal, korábbi vezetőkkel és jelenlegi felügyelőkkel. A 262 oldalas jelentés a vádak listáját tartalmazza. 

A jelentésben szerepel, hogy számos, különösen nemi erőszakból eredő gyermekterhesség esetét dokumentálták, olyan eseteket, amikor lányok kényszerített abortuszon estek át, anélkül, hogy a családok beleegyezését kérték volna. Egy másik esetnél, Nepálban egy nagylelkű adományozót fogadtak be egy központba, a szabályok ellenére, aki 2010 és 2014 között gyerekeket molesztált. Az egyik ilyen gyereket még Ausztriába is elküldték, hogy meglátogassa az adományozót.

A bejelentőket is megfélemlítették

Számos esetben a botrányokat elhallgatták, a bejelentőket megfélemlítették, a bizonyítékokat megsemmisítették, a hatóságokat pedig nem értesítették. Panamában, ahol a bizottság jelentése szerint „a félelem kultúrája” uralkodik, egy áldozatot arra kényszerítettek, hogy visszavonja állításait, teljesen kiközösítették, majd távozásra kényszerítették.

A jelentés általánosságban elítéli a szervezetnek a gyermekek érdekei rovására történő védekezését is. Nepálon és Panamán kívül a vizsgálatot végzők megerősítették, hogy Kambodzsában, Kenyában, Sierra Leonéban és Szíriában is jelentős hiányosságok voltak tapasztalhatók.

A visszaéléseken kívül a dokumentum részletezi a sikkasztás, a hatalommal való visszaélés és a szerződések odaítélésével kapcsolatos szabálytalanságok jelentős számú esetét, amelyek esetenként dollármilliókat érintettek.

Az SOS Gyermekfalvak kinyilvánította szándékát az egész szervezet átalakítására: létrehoztak egy jogvédő tisztséget, a korábbi vezetőség több mint felét lecserélték, és megerősítették a befogadóközpontokat. Mintegy 500 áldozat kapott személyre szabott pszichológiai vagy pénzügyi támogatást.

A jelentésben ugyanakkor kiemelték:

a számos reformkezdeményezés ellenére az átalakítás nem valósult meg teljes mértékben, mert a régi struktúra bizonyos normái akadályozzák az új igazgatóság munkáját.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok