Index Vakbarát Hírportál

Az euróövezet is megérzi a válságot?

2023. június 8., csütörtök 13:14

Csökkent az euróövezeti GDP az első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévben regisztrált zsugorodást követően negyedéves összehasonlításban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az euróövezetben a bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest. A május 16-án közzétett második becslésben még 0,1 százalékos növekedés szerepelt.

A csütörtökön közölt adatok szerint a tavalyi negyedik negyedévben is 0,1 százalékkal csökkent az euróövezeti GDP a korábban becsült stagnálás helyett, ez azt jelenti, hogy az euróövezet gazdasága technikai recesszióba került.

Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP-bővülés a korábbi becslésben közölt 1,3 százalék helyett 1,0 százalékra mérséklődött a tavalyi negyedik negyedévi 1,8 százalékról.

Az Európai Unióban a bruttó hazai termék (GDP) a második becslésben szereplő 0,2 százalék helyett 0,1 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves szinten a korábbi becslésben közölt 1,2 százalék helyett 1 százalékra lassult a növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 1,7 százalékról.

Rovatok