Index Vakbarát Hírportál

Moszkva Magyarországra szállíthatta az ukrán hadifoglyok egy részét

2023. június 8., csütörtök 22:30

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították. Frissítés: a közleménnyel kapcsolatban megkereséseket küldtünk az érintett felekhez, a külügyminisztérium választ ígért az Indexnek.

„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – olvasható az Orosz Ortodox Egyház közleményében.

A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.

Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház

legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

Úgy tudni, hogy a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete volt az egyik közvetítő. „A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak. A forrás szerint az egyik célja ezzel az akcióval az ortodox egyháznak, hogy visszaállítsa legitimitását, amelyet nemzetközi szankciók sújtanak. Erre pedig Kirill pátriárka a segélyszervezetek nemzetközi hírnevét próbálja felhasználni.

Megkerestük az érintett feleket, a külügyminisztérium választ ígért 

FRISSÍTÉS: Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve a Magyar Máltai Lovagok Szövetségét (MMLSZ).

Paczolay Máté külügyi szóvivőt telefonon értük utol, aki türelmet kért, ígérete szerint utánajárnak a sajtóhírnek, utána pedig reagálnak a lapunk által feltett kérdésekre.

(Borítókép: Ukrán hadifoglyok egy fogolycserét követően a donyecki régióban. Fotó: Reuters)

Rovatok