Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti parkban tört ki egy vulkán Hawaiin

2023. június 8., csütörtök 10:08

A hawaii Kilauea vulkán elkezdett kitörni szerda reggel – jelentette a Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet. A kitörés egy nemzeti park területén belül történik, ami valószínűleg sok látogatót vonz majd. A riasztási szintet vörös fokozatra emelte az obszervatórium.

A Hawaii Vulkánobszervatórium június 7-én izzást észlelt a Kilauea csúcsán lévő webkamera felvételein, ami arra utal, hogy kitörés kezdődött a hegy csúcsán lévő egyik kráterben – áll az obszervatórium közleményében.

A webkamera felvételei azt mutatják, hogy a Halemaʻumaʻu kráter alján lévő hasadékok lávafolyásokat hoznak létre a kráterfenék felszínén. A vulkanikus aktivitás egyelőre csak a Halemaʻumaʻu kráterre korlátozódik – idézi a közleményt a CNN.

A Kilauea riasztási szintjét vörös fokozatra emelte az obszervatórium, ami annyit tesz, hogy folyamatos megfigyelés alatt kell tartani.

A kitörés jelenleg a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park területén belül zajlik. Az obszervatórium folyamatos kapcsolatban áll a park illetékeseivel.

Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy lakott területek veszélyben lennének – közölte a Hawaii Emergency Management Agency a Twitteren.

Az USGS élő videóján az látható, amint izzó láva lövell a levegőbe a vulkán csúcsán.

A kitörés „várhatóan több ezer látogatót vonz a parkba, akiknek be kell tartania a szigorú biztonsági előírásokat” – olvasható a park közleményében.

A Kilauea egyébként januárban is kitört, amiről az Indexen mi is beszámoltunk. A vulkán 2021 szeptemberétől egészen tavaly decemberig sorjázta a kitöréseket.

Rovatok