Index Vakbarát Hírportál

A házi macskák százmillió számra pusztítják az őshonos állatokat Ausztráliában

2023. június 9., péntek 18:23

Egyre több őshonos állattal végeznek Ausztráliában a házi macskák – a szakértők szerint az állattartóknak nagyobb felelősséget kéne vállalniuk, hogy a folyamat mérséklődjön.

Egy pénteken közzétett jelentés megállapította, hogy évente országosan 323 millió állattal, köztük madarakkal végeznek a házi macskák, mivel a gazdák nagy többsége hagyja szabadon kószálni kedvencét. A szám 34 százalékkal magasabb a 2020-as vizsgálat során mért 241 milliónál.

A vadon élő állatok halálának ugrásszerű növekedését a kutatók a koronavírus-járvány idején tapasztalt megnövekedett kisállattartási kedvre vezetik vissza. Ennek következtében a macskák száma a kontinensen 5,3 millióra ugrott.

A tanulmány szerzői úgy ítélik meg, hogy a kérdéssel, a felelős állattartás jogi kereteinek megteremtésével a törvényhozóknak is foglalkozniuk kell. Mi több, közleményükben megfontolásra ajánlják a macskák számára a napi 24 órás kijárási tilalom bevezetését.

Az ausztrál főváros térségében például jogszabály írja elő a macskák szabad mozgásának korlátozását, Victoria államban pedig a helyi önkormányzatok fele adott ki valamilyen korlátozó rendelkezést.

Más államokban eddig a törvényhozási korlátozások nem tettek lehetővé hasonló szabályozást. A kutatásban részt vett egyik szervezet, az Invazív Fajok Tanácsa szerint ha csak Sydney térségében bevezetnék a macskák napi teljes kijárási tilalmát, máris mintegy 66 millió őshonos állatot menthetnének meg évente.

Ausztráliában a macskák évente átlagosan 110 őshonos állatot ölnek meg barangolásaik, alkalmi vadászataik során. Közülük körülbelül 40 valamilyen hüllő, 38 madár és 32 emlős – adta hírül az MTI.

Rovatok