Index Vakbarát Hírportál

Norvégiát is elérte a kanadai erdőtüzek füstje

2023. június 9., péntek 15:29

Sűrű ködöt képzett New York városában a Kanadában tomboló erdőtüzekből származó füst, amelynek egy része pénteken elérte Norvégiát is. A kutatók szerint a füstfelhő az elkövetkező napokban Európa egyes részeire is átterjed majd.

A kanadai erdőtüzekből származó füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, pénteken pedig elérte Norvégiát is – közölte a CNN.

A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói műszerekkel és egy előrejelzési modellt használva állapították meg a füst növekedését a légkörben.

A lap szerint Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét, viszont a füstöt enyhe ködként érzékelhetik. 

Az elkövetkező napokban a füstfelhő várhatóan Európa egyes részeire is átterjed, de nem valószínű, hogy az emberek érezni fogják a füst szagát 

 – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója.

Ahogy az Index beszámolt róla, az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak csütörtökön a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik.

A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani a nagyobb repülőtereken, és az amerikai Major League Baseballmeccseit is át kellett ütemezni.

A rossz levegő miatt az embereknek elő kellett venniük a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat, amelyekhez csütörtökön már ingyenesen is hozzá lehetett jutni New Yorkban.

Kanada nemzetközi segítséget kért a több mint 400 helyen lángoló erdőtüzek leküzdéséhez. Quebecben 150 helyen ég az erdő. A washingtoni Fehér Ház szerdai közlése szerint Joe Biden elnök telefonon beszélt Justin Tudeau kanadai kormányfővel, akinek további segítséget ajánlott „a Kanadában pusztító, történelmi méretű erdőtüzek″ oltásához.

Biden azonnal intézkedett, és a helyszínre küldte a gyorsreagálású tűzoltókat. Washington eddig már több mint 600 emberrel segítette kanadai partnereit. Az Európai Unió közel háromszáz tűzoltót ajánlott fel az észak-amerikai országban pusztító erdőtüzek megfékezésére.

Rovatok