Index Vakbarát Hírportál

Újabb orosz tisztviselő halt meg rejtélyes körülmények között

2023. június 9., péntek 14:22

Holtan találtak egy orosz szövetségi bírót csütörtökön, miután 12 emeletnyit zuhant a lakása ablakából Kazanyban – jelentette a helyi média.

A 42 éves Artyom Bartenev holttestét, aki a kazanyi Kirovszkij kerületi bíróságon praktizált, csütörtök reggel találták meg ingatlana közelében az orosz Tatárföld fővárosában – vette észre a Newsweek.

A férfit – aki két gyermeket hagyott hátra – Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. július 14-i rendeletével nevezték ki, és közigazgatási és polgári ügyekkel foglalkozott.

Halála napján egy tárgyaláson kellett volna elnökölnie – jelentette a Kazan 24 helyi médium. Felesége a tragédia idején éppen kutyát sétáltatott. Az orosz Nyomozó Bizottság állítólag vizsgálja a bíró halálának körülményeit. A nyomozók egyelőre nem zárják ki az öngyilkosság lehetőségét sem.

Szaporodnak a rejtélyes halálesetek Oroszországban

Bartenev  a legutóbbi orosz tisztviselő, aki rejtélyes körülmények között halt meg Moszkva 2022. február 24-i ukrajnai inváziójának kezdete óta. Februárban holtan találták az orosz belügyminisztérium egyik vezérőrnagyát, Vlagyimir Makarovot, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban mentett fel a tisztségéből.

Miután menesztették, Makarov állítólag „mély depresszióba” esett, és nem tudta, mihez kezdjen az életével egy életen át tartó katonai szolgálat után – közölték a gyászoló rokonok, írja a Jerusalem Post.

Tavaly szeptemberben halt meg a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután lezuhant  a lépcsőn.

Ivan Pecsorin üzletember holttestét szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

Korábban Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és a Lukoil legnagyobb magán-olajvállalatának elnökét holtan találták, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából.

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő pénteki hírfolyamunkat itt olvashatja.

Rovatok