Index Vakbarát Hírportál

Olasz kommandósoknak kellett visszafoglalniuk egy hajót a bevándorlóktól

2023. június 10., szombat 15:51

Az olasz különleges erőknek kellett beavatkoznia egy Törökországból Franciaországba tartó teherhajón, mert illegális bevándorlók fegyverekkel akarták átvenni a tengeri jármű felett az irányítást. A műveletben a haditengerészet és a parti őrség is részt vett.

Az olasz különleges erők megrohamoztak egy Törökországból Franciaországba tartó teherhajót azt követően, hogy 15 késekkel felfegyverzett bevándorló – akik potyautasként kerültek a hajóra – megpróbálta átvenni az irányítást a tengeri járművön. 

A bevándorlók – 13 férfi és 2 nő – Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkeztek, majd  észrevétlenül jutottak fel a Galatea Seaways nevű teherhajóra abban a reményben, hogy Európába érhetnek.

Úgy tudni, hogy azután akarták átvenni a hajó felett az irányítást és túszokat ejteni, hogy felfedezték a jelenlétüket.

A járművek szállítására tervezett, török zászló alatt hajózó, 22 fős legénységgel rendelkező hajó június 7-én indult el a törökországi Topcularból, és a dél-franciaországi Sète felé tartott – írja a  The Guardian . Az Ansa olasz hírügynökség információi szerint a menekülteket elég hamar felfedezte a legénység, és azután próbáltak meg néhány matrózt késekkel túszul ejteni a fedélzeti hídon. 

A hajó kapitányának sikerült rádión segítséget kérnie, és sürgős segélykérő üzenetet küldött Ankarába, amely ezt követően jelentette az esetet az olasz hatóságoknak, mivel a hajó ekkor már az olasz partok közelében volt. „A megszállt hajó ellen művelet zajlik. A potyautasok a jelek szerint fegyverekkel, például tőrökkel fenyegették meg a legénységet” – közölte Guido Crosetto olasz védelmi miniszter, hozzátéve, hogy a San Marco kommandós zászlóaljnak kellett beavatkoznia.

A hajóeltérítőkről annyit lehet tudni, hogy illegális bevándorlók. Reméljük, hogy minél hamarabb véget ér az ügy, anélkül, hogy bárkire nézve negatív következményekkel járna együtt

– jelentette ki az olasz védelmi miniszter, amikor még zajlott az akció. 

A különleges erők végül egy közel hétórás katonai művelet visszaszerezték az irányítást a hajó felett, és elfogták az illegális bevándorlókat, akik közül az akció idején többen elbarikádozták magukat a hajó rakterében. Az olasz védelmi minisztérium szerint a hajó 22 fős legénysége biztonságban van, a teherhajó Nápoly közelében kötött ki. A nápolyi kikötőben fokozott rendőri jelenlét volt.  

A haditengerészet két helikoptere, valamint a parti őrség és a pénzügyi rendőrség hajói vettek részt a műveletben – közölte az olasz védelmi minisztérium.

Olaszország szükségállapotot hirdetett

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Olaszország fél évre országos szükségállapotot hirdetett ki azt követően, hogy a húsvéti ünnepek alatt jelentősen megugrott az illegális bevándorlók száma. Első körben ötmillió euró, azaz 1,9 milliárd forintnyi forrást szabadítanak fel az illegális bevándorlást kezelő intézkedések finanszírozására.

Tudatában vagyunk annak, mennyire komoly a migrációs jelenség, amely az idén mintegy háromszáz százalékkal nőtt. Világossá kell tenni, hogy a szükségállapot nem fogja megoldani a problémát, mert annak rendezéséhez az Európai Unió tudatos és felelősségteljes beavatkozására van szükség

– hangoztatta Nello Musumeci polgári védelmi miniszter.

A rendkívüli jogrend egyebek között az új befogadóközpontok létesítéséhez szükséges eljárások megkönnyítését szolgálja. „Az állami intézményrendszert teljesen leterhelő szükségállapotot élünk meg. A délolasz régiók önmagukban nem képesek megbirkózni ezzel a vészhelyzettel” – mondta Musumeci. 

Rovatok