Index Vakbarát Hírportál

27 gyerek meghalt Szomáliában, mert robbanószerekkel játszadoztak

2023. június 11., vasárnap 16:37

Pénteken közel 30 gyerek meghalt, és több mint 50 megsebesült, miután felrobbant a közelükben több tüzérségi lövedék. A rendőrség beszámolója alapján a gyerekek nem tudták, hogy veszélyes dolgot találtak, ezért játszani kezdtek vele – írja az MTI.

Az AFP beszámolója szerint az eset egy kis faluban történt, Mogadisu városától 120 kilométerre délre. A szomáliai gyerekek több fel nem robbant tüzérségi lövedéket is találtak egy mezőn, és játszani kezdtek velük.

Emiatt először az egyik lövedék, majd – vélhetően a detonáció hatására – több másik is felrobbant. Ennek következtében a helyi sajtó szerint

legkevesebb 27 gyerek meghalt, 53 pedig megsebesült.

Abdi Ahmed Ali helyi rendőrkapitány szerint a tragédia még pénteken történt.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arra mutatott rá, hogy a sokszor színes, érdekes formájú és csillogó lövedékek a gyerekekre jelentik a legnagyobb veszélyt, mert játéknak nézik, és nem tudják, milyen veszélyes valójában. Világossá tették, hogy minden helyzetben a gyerekek biztonsága kell hogy a legfontosabb legyen, és minden erőfeszítést meg kell tenni az ő biztonságuk érdekében.

A nemzetközi szervezet helyi képviselője mély megdöbbenésének adott hangot az eset miatt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi fegyveres konfliktus minden szereplőjének oda kellene figyelnie arra, hogy gondosan bánjon a fegyverekkel, felszedje az aknákat és a fel nem robbant bombákat, lövedékeket, valamint megfelelően felkészítse a helyi lakosságot és különösen a gyerekeket, hogy hol leselkednek rájuk hátramaradt robbanószerkezetek.

Közel két évtizede tart a fegyveres konfliktus

Az al-Sabáb iszlamista szervezet 2006 óta harcol az Afrika szarván fekvő ország nyugati támogatást élvező kormányának megdöntéséért és a saját, az iszlám törvénykezés szigorú elvein alapuló uralma bevezetésért. Májusban az al-Sabáb fegyveresei az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziója ugandai katonáinak táborára támadtak rá.

A támadók járművek és öngyilkos merénylők által szállított robbanószerkezeteket vetettek be a támaszpont ellen, a misszió és a szövetségesek légi úton érkező erősítése megsemmisítette a támadók fegyverzetét, miközben azok visszavonultak. Az al-Sabáb közleménye szerint öngyilkos merényletekben 137 katonát öltek meg.

Rovatok