Index Vakbarát Hírportál

Óriási hegyomlás történt Ausztriában

2023. június 12., hétfő 19:21

Rendkívüli nagy hegyomlás volt vasárnap délután Ausztriában, Tirol tartományban. A szakértők csak hétfőre tudták megállapítani, mi válthatta ki mindezt.

A Kronen Zeitung azt írta, hogy a Silvretta-Alpokban, a 3400 méteres magasságban lévő Flühhorn-csúcsnál történt a hegyomlás. Egy motorosnak távolról sikerült is levideóznia az omlást. 

A leomló kőzeteket nem sokkal később sárlavina is követte, amelyet szintén videóra vettek.

A szakértők hétfőn helikopterektől vizsgálták át a helyszínt. Bár pontos adatokat egyelőre nem tudtak közölni, annyit már kijelentettek, hogy 

mindent összevetve több mint százezer köbméternyi omladék zúdulhatott le a hegyről. 

A Kronen Zeitung szerint gyakorlatilag a hegycsúcs fele leomlott. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a hegyomlást a hegy fagyott talajának, a permafrosztnak az olvadása okozhatta. Nem zárták ki, hogy a permafroszt olvadása további omlásokat okozhat a hegységben. 

Az egyetlen szerencse az, hogy az omlás idején – az eddigi információk szerint – senki sem tartózkodott a közelben, mivel a csúcs közelében lévő népszerű vendéglátóhely, a Jamtalhütte egyelőre zárva van. 

A hegyomlás által érintett szakaszt azóta teljesen lezárták, és vizsgálják, hogy az omlás veszélye fennáll-e máshol is a környéken – írta a Kronen Zeitung.

Rovatok