Index Vakbarát Hírportál

Visszalép az Egyesült Államok az UNESCO-ba

2023. június 12., hétfő 10:53

A Trump-kormányzat vonta vissza a tagságot, miután a szervezet felvette Palesztinát a tagjai közé. A visszatérés 171 milliárd forintjába kerül az országnak.

Az Egyesült Államok a múlt héten bizalmasan értesítette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO), hogy úgy döntött, újra csatlakozik az ügynökséghez, közel hat évvel azután, hogy a Trump-kormányzat bejelentette, hogy visszavonja az amerikai tagságot − közölte az Axiosszal a külügyminisztérium szóvivője.

Az UNESCO-hoz való újbóli csatlakozás a Biden-kormányzat egyik külpolitikai célja volt − elsősorban azért, hogy

ellensúlyozza a kínai kormány növekvő befolyását az ENSZ-ügynökség napirendjére.

Miután Palesztina 2011-ben az UNESCO teljes jogú tagjává vált, az Obama-kormányzat leállította a szervezet finanszírozását, mivel az amerikai törvények ezt megtiltották.

2017 októberében a Trump-kormányzat bejelentette, hogy kilép az UNESCO-ból, mivel a tagfelvételt Izrael-ellenes elfogultságnak minősítette. Izrael nem sokkal később bejelentette, hogy ő is kilép a szervezetből.

2022 februárjában az izraeli kormány értesítette a külügyminisztériumot, hogy nem ellenzi az Egyesült Államok visszatérését az UNESCO-ba. Az izraeli álláspont megnyitotta az utat a kongresszus egyes demokratái és republikánusai számára, hogy támogassák a lépést.

Tavaly decemberben a kongresszus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely több mint 500 millió dollárt (171 milliárd forintot) különített el az Egyesült Államok adósságának kifizetéséhez az UNESCO számára, és lehetővé tette, hogy az UNESCO teljes jogú tagként visszatérjen a szervezetbe.

Rovatok