Index Vakbarát Hírportál

Slamasztikában az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselője?

2023. június 12., hétfő 09:20

Gert Jan Koopmanról, az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztségviselőjéről derült ki, hogy egy Balin található luxushotel tulajdonosa. Szabályokat ezzel ugyan nem szegett, de az átláthatóságokért küzdő aktivisták szerint az ügy rávilágít az EU rossz szabályozására.

Az Európai Bizottság minden alkalmazottjától elvárja, hogy „külső tevékenységeik” ellenőrizhetőek legyenek, ezzel próbálják megakadályozni az esetleges összeférhetetlenségeket, mielőtt azok súlyos problémává válnának. Az összeférhetetlenség kérdése ismét napirendre került a Politico cikke miatt: Gert Jan Koopmanról, az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztviselőjéről derült ki, hogy egy Balin található luxushotel tulajdonosa.

Koopman nem szegte meg a szabályokat azzal, hogy nem jelezte a luxushotelt, mert az Európai Bizottság szerint a tulajdonlás nem számít az ellenőrzés alá vonható külső tevékenységek köréhez. 

Az átláthatóságért küzdő aktivisták számára elfogadhatatlan ez a magyarázat, mert szerintük az ügy pont az EU összeférhetetlenségi szabályaira világít rá.

Ha az Európai Bizottság nem gondolja, hogy egy szálloda tulajdonlásáról és üzemeltetésében való közreműködésről tudnia kell, akkor hogyan fogja megfelelően megállapítani, hogy fennáll-e összeférhetetlenség vagy sem? – teszik fel a kérdést. 

Nick Aiossa, a Transparency International brüsszeli igazgatóhelyettese szerint ez az ügy a rendszer romlottságára világít rá. 

„Sokkal nagyobb pénzügyi átláthatóságra van szükség mindenütt, hogy összhangba hozzuk a legjobb gyakorlatokkal, és enyhítsük a lehetséges összeférhetetlenségeket” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság munkatársai nem kereshetnek évi 10 ezer eurónál többet „külső tevékenységből”. A bizottság Vizsgálati és Fegyelmi Bizottságának 2011-es dokumentuma szerint az alkalmazottak nem tevékenykedhetnek és vállalhatnak megbízásokat kereskedelmi vállalatoknál.

Rovatok